Nove pristupne rampe za invalidne osobe u naseljima Mojmilo i A. Polje

14.08.2014. 16:19 / Izvor: eKapija.ba
Nove pristupne rampe za invalidne osobe u naseljima Mojmilo i A. Polje

​U novogradskim naseljima Mojmilo i Alipašino Polje u narednom će periodu biti izgrađene dvije pristupne rampe za invalidne osobe, što će značajno olakšati njihovo kretanje prilikom ulaska i izlaska iz stanova.

U novogradskim naseljima Mojmilo i Alipašino Polje u narednom će periodu biti izgrađene dvije pristupne rampe za invalidne osobe, što će značajno olakšati njihovo kretanje prilikom ulaska i izlaska iz stanova. Rampe će biti izgrađene u ulicama Semira Frašte broj 14 i Olimpijska broj 5. Radove će finansirati Općina Novi Grad Sarajevo.

Tim povodom u zgradi Općine potpisan je ugovor o izvođenju radova na izgradnji pristupnih rampi za invalidne osobe. Ugovor su u potpisali Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i Adem Kajanija, predstavnik firme „Jobing“, koja je izabrana za izvođača radova.

Na ovaj način ova lokalna zajednica pokušava da brine o potrebama građana, a kada su u pitanju invalidne osobe čije su potrebe znatno zahtjevnije, u ovoj budžetskoj godini planirana su određena finansijska sredstva za izgradnju pristupnih rampi na području općine. 

 „Problem invalidnih osoba je jedan od krucijalnih problema u svim lokalnim zajednicama. Naša država nije spremno dočekala posljedice nastale tokom rata u BiH, tako da invalidne osobe nemaju nesmetan pristup svim institucijama i svojim stanovima. Te osobe su dosta marginalizirane u društvu, što ne smijemo dozvoliti. Ovo što radi Općina Novi Grad je posao kojim pokušavamo da vodimo računa o našim sugrađanima, invalidnim osobama, kako bi bili što ravnopravniji članovi društvene zajednice. Općina Novi Grad će u narednom periodu izgraditi dvije pristupne rampe za dvije invalidne osobe koje su vezane za kolica i kojima je pristupna rampa vrlo važna da bez ičije pomoći mogu izaći napolje“, kazao je Delalić.

Istakao je da je na nekim mjestima vrlo teško izgraditi pristup za invalidne osobe.

„Neke zgrade su tako napravljene da je teško pronaći tehničko rješenje za izgradnju pristupnih rampi ili za proširenje postojećeg lifta u koji mogu ući invalidska kolica. Zahvaljujući načelniku Općine Novi Grad koji ima razumijevanja za ovu populaciju, ova lokalna zajednica pokušava iznalaziti rješenja za ove kategorije naših građana“, riječi su Delalića.

Općina Novi Grad Sarajevo prošle je godine finansirala izgradnju pristupnih rampi za invalide u Olimpijskoj ulici broj 2 na Mojmilu i u Prvomajskoj na broju 18 u Švrakinom Selu, te dva parking mjesta za invalide u Olimpijskoj ulici kod broja 10.

Kako je kazao Adem Kajanija izgradnja pristupnih rampi počet će već iduće sedmice, a radovi će biti završeni u predviđenom roku.

„Kada je u pitanju tehnička izvodljivost, bilo je određenih problema, ali smo zajedno sa nadzornim organom našli adekvatno rješenje, kako bi  prilazne rampe prilagodili invalidnim osobama“, objasnio je Kajanija.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije