Nove pristupne rampe za osobe sa invaliditetom u novogradskim naseljima

08.11.2017. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Nove pristupne rampe za osobe sa invaliditetom u novogradskim naseljima

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine realizirala projekat izgradnje pristupnih rampi za invalide.

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine realizirala projekat izgradnje pristupnih rampi za invalide, kako bi osobama koje se kreću u invalidskim kolicima poboljšala uslove života.

Šest rampi izgrađeno je u naseljima Mojmilo, Alipašino Polje i Otoka. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 50.000 konvertibilnih maraka.

Na ovaj način uklonjene su postojeće arhitektonske barijere i olakšano je obavljanje svakodnevnih obaveza invalidnim osobama.

U Mjesnoj zajednici „Olimpijsko selo“ kosa rampa postavljena je na ulazu u stambenu zgradu u Olimpijskoj ulici broj 40, a u mjesnima zajednicama „Alipašino Polje C-1 i C-2“ na ulazu u zgradu u ulicama Geteova broj 11 i Bosanska broj 14.

Rampe su izgrađene i u mjesnim zajednicama „Alipašino Polje A-1“ u ulici Ive Andrića broj 3, te u ulici Nerkeza Smailagića broj 13, u MZ „Alipašino Polje B-1 i B-2“, kao i u ulici Žrtava fašizma broj 7, u MZ „Otoka“. 

U proteklom periodu na području Novog Grada izgrađen je značajan broj pristupnih rampi i vertikalnih platformi, čime je invalidnim osobama olakšan pristup stambenim i javnim objektima.

Pristupne rampe izgrađene su u ulicama Semira Frašte broj 9 i broj 14 na Alipašinom Polju i Olimpijskoj broj 2 i broj 5 na Mojmilu, u Prvomajskoj na broju 18 u Švrakinom Selu, kao i dva parking mjesta za invalide u Olimpijskoj ulici kod broja 10 na Mojmilu.

Kose rampe za pristup invalidnih osoba postavljene su i ispred ulaza u zgradu u ulici Trg nezavisnosti broj 1 u C fazi Alipašinog Polja, zatim u ulici Trg međunarodnog prijateljstva broj 16, u A fazi Alipašinog Polja, te u ulici Semira Frašte broj 16 u B fazi Alipašinog Polja.

Vertikalne pokretne platforme za invalidne osobe izgrađene su uz stambene objekte u ulici Trg Zlatnih ljiljana broj 30 na Dobrinji i Žrtava fašizma broj 2 na Otoci, te u Mjesnoj zajednici "Dobrinja A", u ulici Šefika Dorića broj 10 i u Dolačkoj broj 3, u MZ „Alipašin Most 2“. Također, podizne vertikalne platforme izgrađene su na ulazu u zgradu u kojoj se nalaze udruženja "Oaza" i "Radost života", te Biro za zapošljavanje u Saraj-Polju.

Sanirana je i staza na postojećem stepeništu iz Terebinjske ulice prema Osnovnoj školi  "Avdo Smailović" u Buća Potoku, gdje je izgrađena kosa rampa za osobe koje se kreću u kolicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije