Novi granični prijelaz Doljani koštat će 4,2 milijuna maraka

20.10.2020. 09:28 / Izvor: Večernji List
Novi granični prijelaz Doljani koštat će 4,2 milijuna maraka

Izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani stavljena je u višegodišnja kapitalna ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske uskoro bi trebao biti potpuno renoviran. Riječ je o graničnom prijelazu Doljani gdje svakodnevno, u obama smjerovima, cirkulira više tisuća automobila, piše Večernji list BiH.  Samo u jednom danu tijekom turističke sezone ovim graničnim prijelazom u jednom smjeru prođe i do 6000 vozila.

Ranije su gužve na ovom prijelazu bilježene samo u ljetnim mjesecima i blagdanima, no stupanjem na snagu posebnog režima prometovanja između BiH i Hrvatske pojavom pandemije koronavirusa gužve na Doljanima ne jenjavaju.

U prilog lakšem prometovanju i smanjenju gužvi svakako ne ide činjenica da ovaj granični prijelaz ima samo jedan prometni trak u svakom smjeru. Na neuvjetnost ovog graničnog prijelaz i brojnih drugih diljem BiH ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić upozoravao je više puta, a problem bi, barem kad su u pitanju Doljani, izgleda, trebao biti riješen iduće godine.

Kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani stavljena je u višegodišnja kapitalna ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

"Plan je da se sve završi u 2020. i 2021. godini", navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Dodaju da se trenutačno radi geodetski elaborat koji će biti osnova da Uprava za neizravno oporezivanje BiH raspiše natječaj za izradu projektne dokumentacije.

"To očekujemo da će se završiti u ovoj godini, nakon čega će se ići u raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova", objašnjavaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Prema njihovim riječima, odabir izvođača radova, a time i sami radovi očekuju se u idućoj godini.

Ukupna vrijednost izgradnje novog, suvremenog graničnog prijelaza Doljani je 4,2 milijuna KM.  Podsjetimo granični prijelaz Doljani je, uz Nova Sela, jedini prijelaz za međunarodni promet putnika u ovom dijelu BiH.

Problem gužvi na ovom graničnom prijelazu dosad se rješavao graničnim prijelazom Gabela Polje koji je, dogovorom hrvatske i bh. strane, bio prekategoriziran za međunarodni promet i preko njega se moglo prolaziti s osobnom iskaznicom. Zatvaranjem svih malograničnih prijelaza prije gotovo sedam mjeseci zatvoren je bio i GP Gabela Polje. Prije nekoliko dana donesena je odluka o otvaranju zatvorenih malograničnih prijelaza, time i Gabela Polja, ali samo za lokalno stanovništvo koje ima pograničnu propusnicu.

Stanovnici s obiju strana granice apeliraju na mješovito povjerenstvo za granice da čim prije GP Gabela Polje vrate status graničnog prijelaza za međunarodni promet i tako rasterete Doljane. Podsjetimo, novi međunarodni granični prijelaz Metković otvoren je za promet 2017.

U njegovu izgradnju Hrvatska je uložila 20 milijuna kuna.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije