Novi pokušaj prinudne prodaje hotela "Vučko"

12.07.2019. 09:16 / Izvor: capital.ba
Novi pokušaj prinudne prodaje hotela 'Vučko'

Osim banke, izvršni postupak protiv „Vučka“ vodi i firma „Bora“ na koju je Addiko banka prenijela svoja potraživanja od hotela.

Aparthotel „Vučko“, jedan od najpoznatijih hotela na Jahorini, ponovo će u ponedjeljak biti ponuđen na prodaju u izvršnom postupku koji je pred Osnovnim sudom u Sokocu pokrenula Addiko banka s ciljem naplate kredita od 11,27 miliona KM.

Izvršni postupak koji je protiv hotela pokrenula nekadašnja Hypo Alpe Adria, a danas Addiko banka, kako bi naplatila milinski kredit, osporava vlasnik hotela, firma “B&B Vučko”, zbog čijih prigovora je prodaja već nekoliko puta odgađana.

Osim banke, izvršni postupak protiv „Vučka“ vodi i firma „Bora“ na koju je Addiko banka prenijela svoja potraživanja od hotela.

Upravo je to sporno zastupniku „Vučka“ Predragu Barošu koji smatra da banka ne može da se pojavljuje kao tražilac izvršenja jer ona nema potraživanja od „Vučka“, s obzirom na to da ih je ranije prenijela na firmu „Bora“.

„Banka je pokrenula izvršni postupak, a nakon toga je prenijela potraživanja od „Vučka“ na „Boru“. Banka potom podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Sokocu da se izvrši promjena tražioca izvršenja, tako da novi tražilac izvršenja bude „Bora“. Međutim sud je to odbio, obrazlažući da se nakon pokretanja izvršnog postupka ne može mijenjati tražilac izvršenja“, kazao je Baroš za CAPITAL.

Takav stav Osnovnog suda u Sokocu potvrdio je i Okružni sud u Istočnom Sarajevu, nakon čega se došlo u situaciju da se protiv „Vučka“ vode dva postupka po istom pravnom osnovu.

Banka pokušava da naplati 11,27 miliona KM, a „Bora“ 12,6 miliona KM.

„S obzirom na to da je banka svoja potraživanja prenijela na „Boru“ i da u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji nema nikakvih potraživanja prema „Vučku“, što su nam dopisom i potvrdili, kao i da je kroz zemljišne knjige evidentiran prenos potraživanja, tako da je novi založni povjerilac „Bora, smatramo da nema nikakve mogućnosti da banka vodi ovaj izvršni postupak“, kaže Baroš.

On je istakao da bi shodno stavu suda, Addiko banka trebalo da povuče prijedlog za izvršenje i da se izvršni postupak obustavi, a da onda „Bora“ pokrene novi izvršni postupak u cilju naplate tog potraživanja.

Prema posljednjoj procjeni vrijednost hotela „Vučko“ iznosi 10,8 miliona KM, što  advokat „Vučka“ takođe osporava navodeći da način na koji se došlo do te brojke nije logičan.

„Sud je sabrao dva nalaza vještaka koji su vrednovali iste stvari, dok vrijednost apartmana nije procijenjena na pravi način“, tvrdi Baroš.

Dodao je i da je „Vučko“ pokušao da poništi ugovor o prenosu potraživanja sa Addiko banke na firmu „Bora“, ali da je pravosnažnom presudom suda utvrđeno da je ugovor pravno valjan.

„To znači da samo „Bora“ može da bude tražilac izvršenja“, tvrdi Baroš.

Pravni zastupnik Addiko banke Feđa Tihić rekao je da nema saglasnosti klijenta za davanje izjava.

U sklopu hotela “Vučko” postoji nekoliko lamela, a prethodnih godina izgrađeno je više apartmana koji su prodati i više nisu u vlasništvu firme “B&B Vučko”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije