Investicije / PROJEKTI

Novi turistički sadržaj: Uskoro postavlјanje ferate na lokalitetu Crvene stijene

24.06.2020. 08:37 / Izvor: Akta.ba

Zahvalјujući projektu "Osjeti zadovolјstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarice Sarajevsko – romanijske regije “, koji implementira Turistička organizacija „Jahorina“ Grada Istočno Sarajevo u saradnji sa Razvojnom agencijom Grada, planina Romanija dobiće novi turistički sadržaj.

Riječ je o postavlјanju ferate za bezbijedno penjanje stijenama sa visećim mostom.

Proteklog vikenda urađeno je snimanje terena na lokalitetu Crvene stijene, na kome bi ova turistička atrakcija trebala da bude postavlјena. Kako bi utvrdili sve mogućnosti, alpinisti su obavali snimanje terena i pripremne aktivnosti za dalјu implementaciju projekta, a njihova pr ocjena je da će ferrata biti veoma atraktivna zbog same morfologije i visine stijena, kao i zbog blizine Planinarskog doma „Crvene stijene“ i pristupnih i dobro uređenih puteva i staza.

Projekat „Osjeti zadovolјstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarice Sarajevsko – romanijske regije “ sprovodi EU4Business, a finansira ga Evropska unija i Savezna Republika Nјemačka. Vrijednost cijelokupnog projekta, koji pored ove aktivnosti na Romaniji podrazumjeva još niz aktivnosti na područja opština Pale i Istočni Stari Grad, iznosi 505.000 konvertibilnih maraka.

Inicijativa „Via Dinarika“ ima za cilј da promoviše značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da omogući bavlјenje avanturističkim aktivnostima lјubitelјima prirode iz cijelog svijeta te da očuva planinska područja, kulture i predjele koji predstavlјaju oazu netaknute prirode u Evropi. Zelena linija Via Dinarike prolazi kroz tri Gradske opštine – Sokolac, Pale i Istočni Stari Grad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije