Investicije / PROJEKTI

Novim rješenjem na Hastahani će biti više drveća i parkovske površine

22.11.2018. 15:13 / Izvor: Akta.ba

Postupak izmjena Regulacionog plana Gradski Centar "Marijin Dvor" –lokalitet Hastahana, imao je javni karakter i proveden je u skladu sa zakonskim procedurama, saopćavaju iz Općine Centar.

Navode kako je u septembru 2017. godine Općinsko vijeće donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena Regulacionog plana Gradski Centar "Marijin Dvor" –lokalitet Hastahana. U skladu sa tom odlukom Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo uradio je Smjernice za izradu plana.

"Na toj osnovi je raspisan javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rješenja za oblikovanje tog prostora koji je trajao 45 dana, a pri čemu je akcent bio da najveći dio lokaliteta bude u funkciji parka i trga, a tek desetak posto prostora bude namijenjen izgradnji objekta društvene infrastrukture i to tako da ispod zemlje budu podzemne garaže, a da novi objekt ima spratnost P+3.Kako bi našim sugrađanima detaljnije predočili, prema važećem Regulacionom planu na Hastahani čija je ukupna površina 11.543 kvadratnih metara predviđena je izgradnja objekta Muzeja opsade grada koji bi zauzimao površinu od 2.560 kvadratnih metara. Prema prijedlogu u novom dokumentu, objekat društvene infrastrukture bi zauzimao manje od hiljadu kvadratnih metara što znači da novim rješenjem ostaje mnogo više prostora za parkovske površine i trg", navode izOpćine Centar.

Dakle ne radi se o soliteru, kažu već o objektu koji svojom visinom odgovara zgradama u bližem okruženju. Istovremeno ovakvim idejnim rješenjem povećale bi se površine trga i parka u odnosu na ranija rješenja kada je bila izgrađena Hastahana, te zgrada Muzeja opsade sa dvostruko većom površinom u odnosu na mogući novi objekat.

"Konkursna komisija nije dodijelila prvu nagradu s obzirom da je većina dostavljenih radova predviđala izuzetno veliku izgrađenost kompletne parcele, a ne na pejzažno oblikovanje cijelog lokaliteta u kojem dominira park. S obzirom da gospodin Bošnjak govori o očuvanju postojećeg zelenila, upravo ukazujem na sadašnje loše stanje Hastahane situaciju u kojoj najmanje ima zelenila i gdje najveći dio predstavlja betonska ploha", kažu iz Općine.

Građanima, javnosti i Općinskom vijeću će biti prezentirani, na najbolji vizuelni način, idejno arhitektonsko rješenje ovog projekta koje podrazumjeva da će na ovom lokalitetu biti više zelenila nego ikada do sada.

Između ostalog navode kako na ovaj način stvaraju preduslove za nove investicije, ali ono što je sigurno jeste da to neće biti privatna kompanija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije