Investicije / PROJEKTI

NP "Sutjeska" veliko gradilište- obnavlјaju se devastirani pavilјoni

Od tri paviljona koja se obnavljaju, dva već decenijama nisu bila upotrebljiva, a sada će biti kompletno renovirana i dobiti moderno opremljene sobe i apartmane.

24.02.2020. 13:18 / Izvor: Akta.ba

Nacionalni park „Sutjeska“ ovih dana je veliko gradilište- u toku je obnova više turističkih objekata, koji su dugi niz godina bili devastirani i neupotreblјivi.

Pavilјon C sa 30 ležajeva uništen je u poslјednjem ratu, a zahvalјujući Vladi Srbije, koja je za njegovu obnovu izdvojila 300 hilјada maraka, vraća mu se stari sjaj. Na pavilјonu A, kapaciteta 29 kreveta, mijenja se stolarija i namještaj, a sredstva je obezbijedila Vlada Srpske. Najveći zahvat je obnova pavilјona D, koji će uz pomoć EU i Srbije biti pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalјa zapadne Evrope.

„Tu će biti 43 kreveta za studente i profesore. U prizemlјu će biti laboratorije i prateći sadržaji. To je projekat prekogranične saradnje sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i Srbijašumama.. Vrijednost projekta je oko 500 hilјada eura“, kaže direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Radovi na sva tri objekta biće završeni u ovoj godini, pa će uz hotel Mladost i nedavno izgrađene luksuzne vile na Tjentištu, te katune na Prijevoru, gosti imati veći izbor smještaja. Istovremeno, Nacionalni park je preko UNDP-a obezbijedio sredstva za obnovu planinske kuće na zelengorskom jezeru Donje bare, a u planu je i gradnja planinarskog doma na Prijevoru, jednom od najatraktivnijih vidikovaca u podnožju Maglića.

„Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u poslјednjih 30 godina“,ističe direktor Pavlović.

Nakon ratnih razaranja, Nacionalni park još se oporavlјa. Nekada je to, zbog prirodnih lјepota i istorijskog značaja, bilo jedno od najposjećenijih mjesta u bivšoj Jugoslaviji.

Pavle Milanović, mještanin Tjentišta koji je u Parku radio duže od četiri decenije, prisjeća se da je sve vrvilo od gostiju.

„Sve je to bilo krcato puno, po dvoje spavalo u krevetu. Svaki dan tri, četiri hilјade lјudi na doručku, ručku i večeri“, prisjeća se Milanović.

Gledajući obnovu Parka, koja je u poslјednjih nekoliko godina sve izraženija, on vjeruje da dolaze bolјi dani.

„Samo gradnja, samo obnova. Bolјe će biti mnogo, i sad je već bolјe, prošla godina je bila odlična“, hvali Milanović aktuelno rukovodstvo Parka.

Prethodne godine oboreni su rekordi posjećenosti parka u posleratnom periodu. Uz nove objekte, očekivanja su da će pozitivan trend biti nastavlјen.

„Već imamo popunjeno 60 posto postojećih kapaciteta, a u oktobru imamo najavlјenu jednu veću grupu iz Danske, tako da će sigurno biti bolјa godina od prethodne“, optimista je direktor Pavlović.

U Nacionalni park „Sutjeska“ gosti stižu sa svih kontinenata. Zelengorska jezera, prašuma Perućica, najviši vrh BiH Maglić, uz spomenike i muzej Bitke na Sutjesci, samo su neki od razloga zbog kojih će ovo područje uvijek biti magnet za turiste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije