Investicije / NEKRETNINE

Obavještenje etažnim vlasnicima u Kantonu Sarajevo

26.12.2018. 07:49 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavijestilo je građane, etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja, da se obaveza dostavljanja dokumenta o vlasništvu odnosi samo na one etažne vlasnike koji to nisu ranije uradili i koji nisu u evidenciji upravnika.

Obavijest je izdata, kako se navodi iz resornog ministarstva, "zbog nejasnoća koje su se u javnosti pojavile u vezi dostavljanja dokumenta o vlasništvu stana, poslovnog prostora, garaže ili garažnog mjesta na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika u Kantonu Sarajevo".

"Naglašavamo da su samo etažni vlasnici koji nisu u evidenciji upravnika dužni na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika dostaviti dokaz o vlasništvu, te da je to obaveza kod promjene vlasništva i ona je kontinuirana aktivnost bez rokova, u smislu primjene Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade", navodi se u saopćenju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Pojašnjava se da je dokument kojim etažni vlasnik dokazuje vlasništvo neovjerena fotokopija, neslužbena kopija zk izvatka isprintana sa web stranice Općinskog suda u Sarajevu, bez ograničenja u smislu datuma izdavanja dokumenta, ukoliko on odražava sadašnje stanje, odnosno ukoliko nije bilo promjene vlasnika posebnog dijela (stana, poslovnog prostora, garaže ili garažnog mjesta), a u cilju izbjegavanja dodatnih troškova za etažne vlasnike.

Navodi se da je precizna i potpuna evidencija etažnih vlasnika osnovni preduvjet da etažni vlasnici zgrade u konačnici imaju dostatna sredstva potrebna za upravljanje i održavanje zgrade, a što je u cilju zaštite života, sigurnosti ljudi i imovine u javnom interesu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije