Obećanja pred izbore: Sarajevo bi moglo dobiti kosi lift do kasarne Jajce

Investicije / PROJEKTI

Obećanja pred izbore: Sarajevo bi moglo dobiti kosi lift do kasarne Jajce

11.11.2020. 11:56 / Izvor: Akta.ba

Na dominantnoj poziciji iznad Sarajeva nalazi se jedna od najznamenitijih građevina - kasarna Safet Hadžić, poznatija kao kasarna Jajce, koja čeka na svoju obnovu i restauraciju.

"U saradnji sa Gradom Sarajevo i ostalim nivoima vlasti, realizirat ćemo sve potrebne aktivnosti kako bi se prije svega zaustavila daljnja devastacija i propadanje, a zatim desila konačna obnova ovog impresivnog objekta", najavio je Jusuf Pušina, kanditat za načelnika Općine Stari Grad.

Napominje da je kasarna nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i dragulj Sarajeva koji već 100 godina postoji u staroj jezgri grada. Put do određenih dijelova Starog Grada je vrlo zahtjevan, negdje čak i neprohodan.

"Realizacijom staklenog kosog lifta koji će biti postavljen na strmoj vratničkoj padini, građani će se prevoziti do kasarne Jajce. Lift bi bio prvi ove vrste u našem gradu. Svojim izgledom uklopio bi se u ambijent prostora na kojem je planirana izgradnja. Puštanjem u funkciju, olakšao bi se i ubrzao svakodnevni odlazak Vratničana do starogradske jezgre. Osim toga, dobili bi potpuno novu turističku destinaciju", izjavio je Pušina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije