Investicije / NEKRETNINE

Obezbijeđena sredstva za dva kulturno-historijska spomenika: Počinju radovi na Bezistanu i Bijeloj tabiji

20.05.2009. 11:33 / Izvor: Nezavisne novine

Od mnogobrojnih spomenika koje je potrebno obnoviti i urediti ovog ljeta trebalo bi da počne rekonstrukcija krova na Gazi Husrev-begovom bezistanu, te iluminacija samog objekta i ulice u kojoj se nalazi. Osim toga, do kraja mjeseca planiran je i nastavak arheoloških istraživanja na Bijeloj tabiji.

Za rekonstrukciju krova na Bezistanu grad Sarajevo je u ovoj godini planirao izdvojiti 150.000 KM. Sporazum o sufinansiranju potpisali su sa Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, koji je obezbijedio 100.000 KM.

Arijana Musić, savjetnik gradonačelnika za urbanizam, kazala je da je na sastanku koji su zajednički održali sa svim resornim ministarstvima i Zavodom za kulturno-historijsko naslijeđe KS zaključeno da je obnova i rekonstrukcija Husrev-begovog bezistana, koji je nacionalni spomenik, prioritetna i neophodna.

"Projektnu dokumentaciju izradio je Zavod i on će biti nosilac realizacije projekta. Prema orijentacionom predračunu, za rekonstrukciju krova Bezistana potrebno je oko 350.000 KM. Stvarni iznos potrebnih sredstava znat će se nakon provedene tenderske procedure koja će biti pokrenuta za nekoliko dana", rekla je Musićeva.

U ovom projektu učestvuju i općina Stari Grad, koja je izdvojila 30.000 KM, i Vakufska direkcija sa 10.000 KM. Za arheološka istraživanja na Bijeloj tabiji Gradska uprava izdvojila je 60.000 KM.

"Novac koji ćemo dobiti od grada omogućit će nam da istražujemo mjesec i po dana, koliko smo planirali", rekao je Adnan Muftarević, arheolog koji vodi ovo istraživanje.

Ističe kako će na Bijeloj tabiji otvoriti nove sonde na dijelovima koji do sada nisu istraživani, te će nastaviti istraživanje na zidovima Tabije. Na ovom lokalitetu do sada su uglavnom pronađeni predmeti iz otomanskog perioda.

"Uglavnom su to ulomci keramike. U jednoj sondi smo našli 500 đuladi raznih kalibara, puščanih zrna, dijelova dva topa iz otomanskog perioda. Na ostacima južne kule otkopali smo ostatke temelja kule za koju pretpostavljamo da je iz srednjeg vijeka. Dalja istraživanja bi nam to mogla i potvrditi", rekao je Muftarević.

Dodao je kako na zidovima tabije, osim ostataka iz otomanskog i austrougarskog perioda, postoje fragmenti iz srednjeg vijeka, koji su uočljivi. "U jugoistočnoj kuli postoje ostaci srednjovjekovnih zidina, a sve to upućuje na pretpostavku i tvrdnju koju je iznio historičar Alija Bejtić da se ovdje nalazi srednjovjekovni grad Hodidid", rekao je Muftarević, te dodao kako bi dalja istraživanja mogla to potvrditi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije