Obezbjeđena 153 mil. KM za izgradnju prve faze brze ceste Goražde - Sarajevo

14.12.2018. 07:42 / Izvor: Fena
Obezbjeđena 153 mil. KM za izgradnju prve faze brze ceste Goražde - Sarajevo

Dodaje kako postoje dvije najpovoljnije ponude i da je postupak evaluacije u toku.

Usvajanjem Programa utroška uplaćenog dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ u skladu s kojim će sredstva u iznosu od 153 miliona maraka predviđenih u budžetu za ovu godinu biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, i formalno su okončane aktivnosti oko utroška sredstava namijenjenih i za izgradnju prve faze brze ceste Goražde - Sarajevo - izjavio je Feni premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković.

Podsjetio je da će putem programa koji je jučer usvojila Vlada FBiH biti finansirana izgradnja brze ceste Prača - Goražde LOT 1 tunel Hranjen prva faza u dužini od 5.500 metara. Time je, ističe Oković,  formalno finalizirano zatvaranje pune finansijske konstrukcije za ovaj dio projekta.  

"Ono što je suštinski jeste da je od četiri javna preduzeća u FBiH dio akumulirane dobiti usmjeren za realizaciju ovih projekata. Opće je poznato da je od strane BH Telecoma iznos od 65 miliona KM predviđen za realizaciju probijanja tunela Hranjen i ovo su zapravo formalne aktivnosti gdje je uspostavljena puna prohodnost u tom dijelu. Ta sredstva će biti doznačena na poseban transakcijski kod federalnog ministarstva prometa i komunikacija i shodno aktivnostima na terenu istim će se pokrivati sve one situacije koje budu dolazile od izvođača, prema onoj dinamici radova, kako se to bude dešavalo na terenu", pojašnjava Oković.

Napominje da je zbog vremenskih prilika ali i žalbe koja se pojavila na izbor samog nadzora, prolongirano formalno ozvaničenje početka radova na izgradnji tunela Hranjen koje je bilo predviđeno u novembru. Međutim, dodaje, na terenu stvari idu svojim tokom.

"Činjenica je da izvođač radova već skoro dva mjeseca na terenu poduzima aktivnosti na izradi građevinskog kampa. Znamo da se radi o velikom građevinskom zahvatu koji uslovljava takav pristup. Konkretno, postavljaju se svi oni objekti koji su neophodni izvođaču, izgradnja tzv. betonske baze i adekvatna zaštita cjelokupnog tog prostora kako bi se krenulo u izgradnju pristupnih puteva i probijanje samog tunela", ističe Oković, uz napomenu da se privodi kraju izbor nadzora.

Dodaje kako postoje dvije najpovoljnije ponude i da je postupak evaluacije u toku.

"Najbitnije je da je taj proces otkočen u smislu da je riješeno pitanje žalbi i ovih dana ćemo imati punovažnu odluku, nakon čega će se zaključiti ugovor i tad ćemo naravno imati više informacija o izvođačima i njihovim obavezama. Bitno je da i jučerašnja odluka Vlade FBiH podrazumijeva pet miliona za plaćanje samog nadzora, što je jako bitno u ovakvim vrstama projekata, pogotovo što se radi o modelu po žutoj knjizi, projektuj i gradi", kazao je premijer BPK Goražde.

Ugovor o izgradnji prve faze brze ceste koja će Goražde povezati sa glavnim gradom BiH potpisan je 22. septembra. Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova. Prva faza projekta podrazumijeva probijanje glavne i servisne cijevi i izradu primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje.

Ugovorom je za izgradnju tunela preciziran rok od 36 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije