Objavljen javni poziv za najbolje idejno rješenje i projekat biciklističke staze Sarajevo-Pale

16.11.2021. 09:55 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad

Usluge podrazumijevaju izradu idejnog i glavnog projekta biciklističke staze Sarajevo-Pale u dužini od oko 13 km.

Memorandum o izgradnji biciklističke staze Sarajevo-Pale potpisali su u junu ove godine općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i načelnik Općine Pale Boško Jugović.

Riječ je o inicijativi pokrenutoj 2020. godine od strane Delegacije EU u BiH koja je zajedno sa Njemačkim saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj finansirala izradu Studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze Sarajevo – Pale. Evropska komisija će za izgradnju biciklističke staze obezbijediti million konvertibilnih maraka.

Sljedeći korak u realizaciji ovog projekta bio je raspisivanje javnog poziva za izradu projektne dokumentacije koji je obaveza Grada Istočno Sarajevo. Javni poziv je raspisan prošle sedmice, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 100.000 KM bez PDV-a, dok je planirano zaključenje ugovora na period od maksimalno šest mjeseci.

Nabavku provodi Grad Istočno Sarajevo, u ime pet ugovornih organa, i to: Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Općina Stari Grad, Opština Istočni Stari Grad i Opština Pale. Ugovor sa izabranim ponuđačem zaključuju sve potpisnice sporazuma, a plaćanje vrši Grad Istočno Sarajevo - pojašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Usluge podrazumijevaju izradu idejnog i glavnog projekta biciklističke staze Sarajevo-Pale u dužini od oko 13 km.

Staza je dužine 13, odnosno 15 km ovisno od pozicije početne tačke tj. od Bistričke željezničke stanice ili Vijećnice. Staza na trasi koja se poklapa sa trasom stare željezničke pruge Ćiro, pogodna je cijelim dijelom za brdski biciklizam, odnosno cikloturizam zbog njenog položaja, odnosno malog uspona. Prosječan uspon/pad na cijeloj trasi staze je 2,5 do 3,5 %. Tehnički opseg i izvodivosti turističkog proizvoda (biciklistička staza) koji povezuje postojeće ponude u gradu Sarajevu, općinama Stari Grad Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale u dužini oko 13, odnosno 15 km, na kojoj se nalaze tri mosta i devet tunela, podrazumijeva rekonstrukcija trase i objekata staze, sigurnost trase, udobnost trase, saobraćajnu signalizaciju i opremanje trase, pomoćne objekte na trasi, te održavanje i upravljanje. Uskotračna pruga Sarajevo – Pale je smještena na obroncima Trebevića, prateći korito rijeke Miljacke, odnosno rijeke Paljanska Miljacka - ističe se u projektnom zadatku.

Navodi se i da je zadatak projektanta da u dvije faze projektne dokumentacije uz konsultacije pronađe najoptimalnije rješenje sanacije trase i uređenja okolnog terena, sanacije postojećih mostova i tunela, te projektuje uništeni jedan most na trasi, kao i da predloži objekte odvodnje kao što su kanali, propusti i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije