Objavljen poziv investitorima za ulazak u poslovnu zonu Lipova greda

29.05.2014. 14:08 / Izvor: eKapija.ba
Objavljen poziv investitorima za ulazak u poslovnu zonu Lipova greda

Opština Kozarska Dubica uputila je međunarodni poziv investitorima za iskazivanje interesa za ulazak u poslovnu zonu “Lipova greda” i kupovinu građevinskih parcela u ovom kompleksu.

Opština Kozarska Dubica uputila je međunarodni poziv investitorima za iskazivanje interesa za ulazak u poslovnu zonu “Lipova greda” i kupovinu građevinskih parcela u ovom kompleksu.

Površina pojedinačnih parcela koje su predmet prodaje su od 5.000 do 6.000 m2, uz mogućnost fleksibilnog pristupa za povećanje površine parcele potrebne za realizaciju planiranog tehnološkog procesa.

U Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštine Kozarske Dubica i Lokalnoj agenciji za razvoj su podsjetili da je u poslovnoj zoni izgrađena komunalna i komunikaciona infrastruktura i dodato da investitor koji namjerava da pokrene pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda ili proizvodni pogon bilo koje vrste dobiće popust od 30 odsto za kupljenu parcelu.

Konačna kupoprodajna cijena građevinskog zemljišta utvrdiće se tako da će se investitoru - najpovoljnijem ponuđaču, izvršiti umanjenje ponuđene cijene, a maksimalni kumulativni iznos popusta iznosi do 99 odsto.

Kriterijumi za vrednovanje prihvatljivosti inicijativa su broj zaposlenih radnika u proizvodnim djelatnostima, vremenski period implementacije ponuđenog projekta i bonitet investitora.

Javni poziv je namijenjen svim potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da posluju i da kupe zemljište u poslovnoj zoni Lipova Greda. Poziv je otvoren šest mjeseci od dana objavljivanja i predviđa da opštinska Komisija mjesečno vrši vrednovanje pristiglih prijava.

Inače, trenutno u ovoj poslovnoj zoni privređuje jedan domaći investitor- Eko Bel iz Laktaša. Osnovna djelatnost ovog preduzeća je otkup i prerada poljoprivrednih proizvoda uz uključivanje domaćih kooperanata.

U cijeloj poslovnoj zoni ukupno je ostalo 25 parcela, površine od 5000m2 do 6.000 m2 uz mogućnost dijeljenja i spajanja parcela prema zahtjevima investitora.

"Od osnivanja poslovne zone, Opštinu Kozarska Dubica je posjetio veliki broj potencijalnih investitora. Kriza koja je otpočela u 2010. godini značajno je utjecala na smanjenje broja investicija i efekti te krize su i danas primjetni. Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko stranih investitora i ishod tih pregovora biće poznat do kraja 2014.godine", kaže za eKapija.ba Danijel Marjanović, direktor Lokalne agencije za razvoj opštine Kozarska Dubica.

Ukupna površina poslovne zone "Lipova Greda" je 69 ha i nalazi se uz magistralni put Kozarska Dubica-Gradiška.  Namijenjena je za izgradnju industrijskih  objekata. Zona se sastoji iz dva dijela: sjeverni dio sa 48 ha površine i južni dio sa 21 ha.

"U prvoj fazi izgradnje zone, uređene su kompletno dvije ulice u južnom dijelu zonu sa svom potrebnom infrastrukturom- voda, kanalizacija, telekomunikacije. Unutar zone je postavljena jedna trafo-stanica snage jedan megavat uz mogućnost da se instališu dodatne trafo stanice prema potrebi", priča Marjanović.

Poslovna zona  “Lipova Greda” je lokacijski najbliža zona Evropskoj uniji i nalazi se na samo 20 km udaljenosti od autoputa Zagreb-Beograd i povezuje zonu sa svim većim centrima u regiji i dalje u Evropi ( Zagreb 100km, Beograd 324km, Ljubljanja 267 km ).

Lokacija zone je izabrana zbog posebnog geografskog položaja, pored magistralnog puta Kozarska Dubica – Gradiška- Donja Gradina koji predstavlja vezu sa graničnim prelazom Donja Gradina – Jasenovac, udaljenog oko 10 km od industrijsko-poslovne zone.

Međunarodni aerodrom u Zagrebu je udaljen 95 km, a aerodrom u Banja Luci 80 km od predviđene lokacije poslovne zone Lipova Greda.

Blizina plovne rijeke Save, lokaciju čini dodatno interesantnom zbog  mogućnosti plovne veze sa Evropom.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije