Investicije / PROJEKTI

Objavljen tender: MHE Dolac 2 trebala bi biti završena za 36 mjeseci

15.02.2018. 08:54 / Izvor: Akta.ba

Na rijeci Bila gradit će se MHE Dolac 2. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Travnik već je objavilo javni konkurs za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za korištenje vodnih snaga rijeke Bile, odnosno za projektovanje, izgradnju, korištenje i prenos male hidroelektrane (MHE) Dolac 2 na rijeci Bila, saznaje poslovni portal Akta.ba.

MHE biće  instalisane snage 300 kW, sa mogućom godišnjom proizvodnjom 1,329 GWh.

Start komercijalnog pogona koncesije za korištenje vodnih snaga rijeke Bile, odnosno za projektovanje, izgradnju, korištenje i prenos MHE "Dolac 2" je 36 mjeseci od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Koncesija će se dodjeliti prema D.B.O.T. sistemu (Desing, Build, Operate, Transver - Projektuj, Izgradi, Operiraj, Prenesi) a uključuje: izradu projektne dokumentacije, finansiranje svih nabavki i nadoknada koje se tiču izgradnje MHE "Dolac 2", na rijeci Biloj, općina Travnik, prikupljanje i realizacija obaveza prema izdatim dozvolama i sporazumima, izgradnju MHE-ane sa odgovarajućim objektima, konačnu prihvatljivost objekata od strane komisije, probni rad, komercijalni rad tokom perioda koncesije, prenos objekata nakon isteka perioda koncesije.

Koncesija za projektovanje, izgradnju, korištenje i prenos MHE "Dolac 2" na rijeci Bila općina Travnik se daje na period ne duži od 30 godina, što će se definisati Odlukom o dodjeli koncesije i ugovorom o koncesiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije