Objavljen tender za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške

23.11.2018. 10:59 / Izvor: Akta.ba
Objavljen tender za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške

Kako je navedeno u pozivu radovi će će se sastojati od pristupne ceste na mostu na hrvatskoj strani u ukupnoj dužini od 50,79 metara.

Objavljen je poziv za izražavanje interesa - Konsultanstke usluge za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Kako je navedeno u pozivu radovi će će se sastojati od pristupne ceste na mostu na hrvatskoj strani u ukupnoj dužini od 50,79 metara, a biće finansirani 100 posto od strane Hrvatske, međudržavnog mosta preko rijeke Save u ukupnoj dužini od 462,25 metara  i biće finansirani od RH i BiH, svako po 50 posto, pristupnne ceste na mostu na strani BiH u ukupnoj dužini od 411,54 metara, koje će biti finansirani 100 posto od strane BiH.

Također, navodi se kako konsultanti moraju djelovati u ulozi inženjera, a izlazi moraju biti u skladu s građevnom dozvolom, odnosno glavnim dizajnom, važećim zakonodavstvom koja je na snazi ​​u obje zemlje.

Očekuje se da će se sa poslom krenuti početkom 2019. godine i trajati oko 30 mjeseci (896 kalendarskih dana). Ukupna vrijednost građevinskih radova za most procjenjuje se na 29,5 miliona eura, a približna vrijednost nadzornih usluga za most iznosi jedan milion eura.

Zainteresirane tvrtke se pozivaju da da iskažu svoj interes za ovaj posao. Krajnji rok prijave je 14. januar 2019. godine.

Inače, Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potpisali su Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, te je dogovoreno da će RH i BiH snositi troškove izgradnje mosta i nadzora nad radovima zajednički po Ugovoru.

Ministarstvo prometa i komunikacija će biti zaduženo za provođenje konsultantskih usluga projekta - nadzor radova.

Bosna i Hercegovina potpisala je Ugovor o grant s Europskom investicijskom bankom  kako bi podržao financiranje izgradnje mosta. Bosna i Hercegovina provodi dio sredstava grantom putem Ministarstva prometa i veza BiH za savjetodavne usluge - nadzor nad radovima dok će preostali dio granta biti potrošen za građevinske radove.

Ugovor o pružanju usluga finansira će se bespovratnim sredstvima koja je dostupna putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i upravljane putem Europske investicijske banke.

Podsjećamo, Hrvatska je tender za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške objavila početkom oktobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije