Investicije / PROJEKTI

Obnavlja se dio HE Mostar, radovi vrijedni preko milijun maraka (Foto)

18.06.2020. 08:32 / Izvor: bljesak.info

Sredinom svibnja započeli su radovi na sanaciji bučnice, razdjelnog zida i desnog nizvodnog zida s dijelom obale na Hidroelektrani (HE) Mostar, vrijedni više od milijun maraka. Radovi bi se, kako je za Bljesak.info potvrđeno iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB) trebali izvoditi u razdoblju lipanj, srpanj i kolovoz, a projekt sanacije stoji odavno. 

''Temeljem usvojenog Plana nabava za 2019. godine od strane Uprave društva i projekta 'Sanacija bučnice, razdjelnog zida i desnog nizvodnog zida s dijelom obale' HE Mostar pr.br. 2320-008/10 iz travnja 2010. godine, izrađen od strane Instituta IGH d.d. Zagreb, pokrenuta je procedura nabave, te odabran izvoditelj radova i potpisan Ugovor br. I-9636/19 od 16. rujna 2019. godine'', navode iz Elektroprivrede. Pripremni radovi, pojašnjava glasnogovornica Marija Buntić, započeli su 15. svibnja, dok će glavni radovi, koji će se izvoditi u koritu rijeke Neretve, početi 18. lipnja i trajati do 18. kolovoza.

''Izvođenje ovih radova planirano je u sušnom razdoblju godine kada su dotoci i rad uzvodnih energetskih objekata minimalni. U istom vremenu sva tri agregata bit će na raspolaganju, tako da za evakuaciju velikih voda imamo raspoloživa sva tri agregata'', rekla je za Bljesak.info Buntić. 

Radove bi trebalo, tvrdi, usuglasiti sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora (AVPJM), uzvodnim objektima, Elektroprijenosom BiH OP Mostar radi raspoloživosti dalekovoda u vremenu izvođenja radova, kao i Ministarstvom gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) radi korištenja materijala. Uz sve to nizvodni zagat u koritu radi se na koti 55,90 zbog zaštite radnog prostora ispod brane, bučnice i između razdjelnog i desnog nizvodnog zida koji će osiguravati protok pri radu jednog agregata punom snagom (120 m3/s). 

Upravljanje vodama vezano za ljetno razdoblje i biološki minimum, kaže Buntić, ostvarivat će se agregatima koji su spremni i raspoloživi.

''Materijal za izvođenje zagata uzima se iz deponije na nizvodnoj desnoj strani, a materijal za popunjavanje odnesenog dijela bučnice iz desnog nizvodnog zaobalja koji se uređuje radi omogućavanja boljeg otjecanja vode nizvodno od elektrane kod istovremenog rada agregata i preljevnih polja'', rekla je glasnogovornica Elektroprivrede HZ HB. Korišteni materijal za izradu zagata nakon izvedenih radova uz čišćenje korita, navodi, vraća se na deponiju. 

Projektom je dogovorena i komunikacija Elektroprivrede s ostalim institucijama u slučaju nepredviđenih okolnosti. ''Prilikom izvođenja radova, u koliko dođe do incidentnih situacija, obostrano ćemo se izvještavati /CUP EPHZHB, Agencija za slivno područje Jadranskog mora/ s ciljem zaštite gradilišta i ljudi koji budu izvodili radove'', kazala je za Bljesak.info glasnogovornica Marija Bundić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija. 

Radove na HE Mostar, prema podacima Portala javnih nabava (PJN), za 1.815.620,86 maraka izvodi tvrtka Hering d.d. iz Širokog Brijega.

Značajan dio sredstava na HE Mostar u posljednje vrijeme također je izdvojeno za kapitalni remont agregata br.1, što je koštalo 1.292.197 KM. Ugovor za to je, prema podacima PJN, potpisan u lipnju prošle godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije