Obnavlja se mostarski hotel Neretva

25.03.2019. 11:58 / Izvor: bljesak.info

Hotel se nalazi na Trgu Musala, sagrađen je 1892. godine u vrijeme austrougarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu.

Radovi na obnovi hotela Neretva u Mostaru odvijaju se predviđenom dinamikom. Investitor Neretva d.o.o. Visoko nastavio je radove još tijekom prošle godine na obnovi objekta koji je inače nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Kako su mediji još na početku radova obnove pisali, ukupna vrijednost projekta iznosi blizu 8,7 miliona eura.

Preduzeće Neretva d.o.o. Visoko je koncem prošle godine podnijelo zahtjev Gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili izvođenje radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

Hotel se nalazi na Trgu Musala, sagrađen je 1892. godine u vrijeme austrougarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu. U njemu su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza.

TIjekom proteklog rata u potpunosti je uništen. Prije 16 godina hotel je kupila Općina Stari Grad, a na početak njegove obnove čekalo se dosta vremena. Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel bi nakon rekonstrukcije trebao zadržati autentičan vanjski izgled. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije