Obnova autobuske stanice u Sarajevu još će sačekati

26.11.2016. 10:19 / Izvor: indikator.ba
Obnova autobuske stanice u Sarajevu još će sačekati

Finansijska konstrukcija, ali i potrebna dokumentacija još uvijek nisu finalizirani – a bez toga nema ni realizacije.

Obnova glavne autobuske stanice u Sarajevu neće još početi, iako je bila najavljena za kraj ove ili početak naredne godine.

Finansijska konstrukcija, ali i potrebna dokumentacija još uvijek nisu finalizirani – a bez toga nema ni realizacije.

Hotelski kompleks, apartmanski dio ali i onaj trgovinski – sve to bi se trebalo nalaziti u sklopu nove autobuske stanice u Sarajevu. No, realizacija projeka sigurno neće početi prije naredne godine.

"Objektivno sve to treba složiti u jednom prostoru. Putem općinskih struktura Novog Sarajeva pokušali smo da to završimo ali do danas to nismo još uspjeli iako se nadamo da ćemo do kraja godine definisati kompletan sadržaj autobske stanice" - rekao je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa.

Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo je još 2007. usvojilo urbanistički projekat, ali devet godina se čeka njegova realizacija.

"Općina Novo Sarajevo, odnosno nadležna služba, nema zahtjeva za realizaciju ovog projekta, a to znači da nemamo zaprimljen zahtjev niti za urbanističku saglasnost niti za odobrenje za gradnju objekta koji je predviđen važećim provedbenim planom" - kazala je Belma Ključo-Vlašić, pomoćnica načelnika za urbanizam iz Općine Novo Sarajevo.

Kada su u pitanju kompanije koje bi bile partneri u realizaciji obnove autobuske stanice, jedan od najvažnijih je izvjesna francuska kompanija koja se bavi hotelijerstvom – s obzirom na to da su popratni sadržaji uz novi izgled stanice od ključne važnosti. U suprotnom ona ne može biti ekonomski isplativa.

"Kao privatna kompanija moramo obezbijediti sredstva i onda ući u gradnju. Vjerujte, ne možete sebi dopustiti da uđete u projekat i da u pola gradnje nemate obezbijeđenu finansijsku konstrukciju. To nismo do sada radili pa nećemo ni sa autobuskom stanicom Sarajevo" - izjavio je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolines-a.

Postojeća autobuska stanica izgrađena 1968. i nije reprezentativna za jedan glavni grad. Ulaže se samo onoliko koliko je potrebno da bi se održao njen rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije