Investicije / NEKRETNINE

Obnova hotela Bristol na proljeće

14.02.2008. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine

Obnova sarajevskog hotela "Bristol", koji je kupila malezijska firma "TCB Wakil Sdn Bhd", treba početi u proljeće, kazao je Nazmija Pipić, direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo.

Pipić podsjeća da je malezijska kompanija, koja je kupila 99,7 odsto državnog kapitala preduzeća "Bristol", nedavno dobila pozitivno rješenje Konkurencijskog vijeća BiH, bez čega obnova hotela nije mogla početi.

"Gotovo tri mjeseca su čekali ovo rješenje. Kupac nas je obavijestio da će do 25. februara uplatiti 6,5 miliona KM za državni kapital "Bristola" i obezbijediti 15 miliona KM ulaganja u obnovu hotela. To su ugovorena ulaganja u prvoj godini", rekao je Pipić.

Napomenuo je da će Malezijci u ovoj godini izmiriti i obaveze prema radnicima. Pipić kaže da se kupac "Bristola" obavezao da će u naredne dvije godine uložiti 25 miliona KM u obnovu hotela i izmirenje obaveza preduzeća, te da će zadržati postojeće i uposliti novih 226 radnika.

Obnovljeni hotel "Bristol" imaće pet zvjezdica, 200 soba, te kongresnu dvoranu sa 500 mjesta. Kupoprodajni ugovor potpisan je u septembru prošle godine. Predstavnici grupacije "Tradewinds corporation Berhad", čija je članica "TCB Wakil Sdn Bhd", krajem juna prošle godine najavili su da će obnova hotela početi nakon zaključenja ovog ugovora, te da će trajati godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije