Investicije / NEKRETNINE

Obnova skijališta na Igmanu i Bjelašnici - Biznismen iz Češke nudi 30 mil EUR

11.12.2007. 09:14 / Izvor: Dnevni Avaz


Češka kompanija "Snowhill" želi uložiti novac u obnovu olimpijskih terena, žičara i ski-staza na Igmanu i Bjelašnici.

O ovom velikom projektu direktor firme Karel Vacek namjerava uskoro razgovarati s predstavnicima vlasti Kantona Sarajevo.

"Skijaški tereni na Igmanu i Bjelašnici veoma su poznati, ali smatram da infrastruktura ne zadovoljava evropske standarde. Naša namjera je da obnovimo kompletnu infrastrukturu i razvijemo moderne skijaške terene, ali ne samo za domaće posjetioce. Željeli bismo uložiti 30 miliona EUR, ali nam je potrebna garancija za ulaganje zbog potencijalnih rizika. Ovo želimo realizirati što prije. Uskoro ćemo razviti naše planove i strategije i tako pokazati da smo spremni za ovu investiciju" kazao je Vacek.

O ovom projektu Vacek, koji uskoro stiže u Sarajevo, prije dva mjeseca razgovarao je i sa Džemom Bisićem, tadašnjim direktorom ZOI 84, i načelnikom općine Trnovo Miralemom Ramićem.

"Vacek nam je tada rekao da nije zainteresiran za kupovinu skijališta na Igmanu i Bjelašnici, nego za bilo koji drugi vid ulaganja, ali pod uvjetom da dobiju prava korištenja. Spremni su da ulože čak nekoliko desetaka miliona eura" kaže Bisić.

On je predlagao da se formira zajedničko preduzeće kako bi spojili kapitale i tako lakše investirali. Prema njegovim riječima, svi razgovori stali su na tome.

"Lično sam zainteresiran za ovaj projekt. Samo treba izabrati najbolji model investiranja" ističe Bisić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije