Investicije / URBANIZAM

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo

09.05.2018. 15:14 / Izvor: Akta.ba

Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj sanaciji i uređenju prisustvovali su premijer KS Adem Zolj i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Projekt obnove finansirala je Općina Centar, a realiziran je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Zolj je u svom obraćanju govorio o nazivu ovog trga, odnosno o značaju  Prvog korpusa Armije RBiH za građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

"Projekt obnove je kvalitetno urađen i ovaj park neka služi svim građanima Sarajeva, a pogotovo našoj djeci i omladini", dodao je premijer Zolj.

Ministar Fišo je kazao da je radostan zbog završetka obnove ovog trga.

"Sjećamo se 1. septembra prošle godine kada smo počeli obnovu ovog trga. Sretan sam što ga danas potpuno uređenog predajemo na korištenje borcima i mladima, uz obavezu da trajno njeguju sjećanja na našu herojsku borbu vođenu tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata", istakao je ministar Fišo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da obnovljeni trg svojim nazivom simbolizira i podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa, te je svima sa ovog mjesta uputio čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. 

Odluka o početku realizacije ovog projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na njegovu složenost, sanacija i obnova je rađena u fazama.

Završetkom sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije RBiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s uređenim kamenim gazištima i fontanama, te dotjeranim zelenim površinama i ugrađenom led rasvjetom.

PODIJELI:

TAGOVI:

trg

KS

Sarajevo

obnovljen

Adem Zolj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije