Obnovljena kapela "Sveti Arhanđeli" na starom pravoslavnom groblju na Koševu

13.06.2019. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Obnovljena kapela 'Sveti Arhanđeli' na starom pravoslavnom  groblju na Koševu

Kapela "Sveti Arhanđeli" na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila, koja je duže vrijeme bila u devastiranom i u zapuštenom stanju, rekonstruisana je i obnovljena.

Kapela “Sveti Arhanđeli” na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila, koja je duže vrijeme bila u devastiranom i u zapuštenom stanju, rekonstruisana je i obnovljena.

Inicijativu za obnovu kapele pokrenulo je Srpsko pravoslavno kulturno društvo “Prosvjeta” a, kako je naveo njen predsjednik Savo Vlaški, uz veliko razumijevanje Vlade KS i tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića obezbijeđena su finansijska sredstva za rekonstrukciju. Jedan od donatora ovog projekta bio je i Dragan Močević.

“Sa velikim zadovoljstvom otvaramo obnovljenu kapelu i predajemo je Sarajevskoj mitropoliji. Ovo je vjerski ali i značajan kulturno-historijski spomenik koji posjećuje mnogo turista iz svih evropskih zemalja. Izgrađen je 1939. godine i važan je podsjetnik na minule događaje građanima ne samo Sarajeva nego i BiH. Poznata je i kao Kapela vidovdanskih heroja, a čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova koje se nalazilo u naselju Donja Hiseta. Prilikom njene izgradnje dio nadgrobnih spomenika sa tog groblja iskorišten je upravo za gradnju ove kapele. Želja nam je da ova kapela bude uvrštena i u turističku kartu Sarajeva”, naveo je Vlaški.

Kapelu na starom pravoslavnom groblju na Koševu projektovao je čuveni arhitekt Aleksandar Deroko, koji se kao student družio sa Picassom i Le Corbusieom.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Srđanom Mandićem prisustvovao ovom događaju, rekao je da je “ovo lijepa priča koja osim vjerskog aspekta ima i jako bitan kulturno-historijski i turistički značaj”. Istakao je da Kanton Sarajevo izlazi u susret zahtjevima za obnovu svih vjerskih objekata u Sarajevu, a sa budžetske pozicije za te namjene Vlada KS je prije dvije i po godine za ovaj projekt izdvojila 25.000 KM.

“Drago mi je da je ovaj prelijepi objekt konačno otvoren. Vrijedna ekipa na čelu sa Draganom Močevićem objasnila nam je važnost njegove rekonstrukcije i sa velikim zadovoljstvom smo podržali ovaj projekt”, naglasio je predsjedavajući Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije