Od Ministarstva odbrane Srbije 14,1 miliona KM za namjensku industriju RS

18.06.2018. 13:11 / Izvor: SRNA
Od Ministarstva odbrane Srbije 14,1 miliona KM za namjensku industriju RS

Ugovor je potpisan u prostorijama "Kosmosa" u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Predstavnici preduzeća za proizvodnju, remont i trgovinu "Kosmos" iz Banjaluke, Ministarstva odbrane Srbije i firme "Jugoimport SDPR" Beograd potpisali su danas u Banjaluci oko dva miliona eura vrijedan ugovor o pružanju usluge generalnog remonta, opravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema.

Ugovor je potpisan u prostorijama "Kosmosa" u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srpske i Srbije, među kojima su bili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Ova strateška saradnja može biti od velikog značaja za ukupni ekonomski razvoj Republike Srpske i Srbije i nastavićemo predano raditi na tome. Očekujemo da do kraja godine uradimo strategiju razvoja namjenske industrije Republiku Srpske u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom odbrane Srbije, što će biti novi kolosijek saradnje u narednom periodu", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je danas potpisani ugovor izuzetno značajan za Republiku Srpsku i za "Kosmos" koji je prije samo nekoliko godina bio u vrlo teškom stanju.

"Uspjeli smo da ova firma velikim naporima menadžmenta i uz ogromnu podršku Vlade krene putem oporavka i ubrzanog razvoja", rekao je Đokić.

On je istakao da "Kosmos" sada ima zaključene ugovore i planove za zaključivanje novih sa drugim poslovnim partnerima.

"U budućnosti će sa Ministarstvom odbrane Srbije biti još ovakvih ugovora, ne samo sa `Kosmosom`, već i sa drugim firmama kao što su Fabrika motora specijalne namjene `Orao` i `Zrak` Teslić", rekao je Đokić, podsjetivši da se u tim preduzećima već odvija određen oblik proizvodnje zahvaljujući potpisanom sporazumu o saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u saradnji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dao veliki doprinos i podršku uspostavljanju ovakve saradnje i razvoju odnosa dvije zemlje, a zahvalio je i Vladi Srbije i ministru Vulinu, jer je nakon njegovih posjeta preduzećima iz Republike Srpske počela opšta saradnja u sektoru namjenske industrije.

Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica, koji je potpisao ugovor sa rukovodiocem "Jugoimportovog" odsjeka za Evropu i Ameriku Miroslavom Mijatovićem i brigadnim generalom Vojske Srbije Željkom Ninkovićem, rekao je da ta firma zapošljava 186 ljudi i da će zaključeni posao i projekti sa Ministarstvom odbrane Srbije izazvati potrebu za novih 40 do 50 radnika.

"Ovo je za nas strateški ugovor i odnosi se na remont sistema borbene tehnike protivvazdušne odbrane /PVO/. To je jedan u nizu ugovora koji po kvalitetnom završetku posla slijede u budućnosti i biće ih još", rekao je Vještica i obećao da će posao sklopljen sa Ministarstvom odbrane biti obavljen kvalitetno i u predviđenim rokovima.

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije Željko Ninković, koji je potpisao ugovor uz saglasnost Ministarstva odbrane, izrazio je zadovoljstvo što "Kosmos" spada u niz ozbiljnih partnera Vojske Srbije kada je riječ o održavanju sistema ratne tehnike i sredstava PVO.

"Cilj je da naša tehnika funkcioniše kako se od nje očekuje i da se našoj vojsci omogući da odgovori obavezama", rekao je Ninković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije