Od sljedeće godine poslovni najam postaje vidljiv u finansijskim izvještajima

04.10.2018. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Od sljedeće godine poslovni najam postaje vidljiv u finansijskim izvještajima

Od 01.01.2019. godine sva pravna lica koja daju ili uzimaju u najam sredstva u obavezi su svoje računovodstvo prilagoditi zahtjevima novog standarda MSFI-16.

Od 01.01.2019. godine sva pravna lica koja daju ili uzimaju u najam sredstva (poslovne prostore, opremu…) u obavezi su svoje računovodstvo prilagoditi zahtjevima novog standarda MSFI-a 16.

Izmjene se prije svega odnose na računovodstvo najmoprimaca, koji su do sada najam (operativni) evidentirali kao trošak. Po novom MSFI-u 16, najmoprimac je u obavezi najam evidentirati kao stalno sredstvo.

To znači da će svi najmoprimci biti obavezni priznavati imovinu i obaveze u izvještaju o finansijskom položaju (bilansu stanja), neovisno o tome radi li se o finansijskom ili poslovnom (operativnom) najmu, osim u slučaju najma do 12 mjeseci (kratkoročni najam) ili najma imovine male vrijednosti.

Navedeno znači da od 01.01. 2019. godine poslovni najam na velika vrata ulazi i postaje vidljiv u poslovnim knjigama i finansijskim izvještajima najmoprimaca.

"Vrijednost imovine u poslovnom najmu, kod najmoprimaca, će biti iskazana u aktivi kao pravo upotrebe imovine, a u pasivi će biti iskazane obaveze po najmu", navode iz konsultantske kuće FEB.

Prema novom MSFI-u 16, trošak najma kao pozicija u bilansu uspjeha više ne postoji (osim za kratkoročne najmove i najmove male vrijednosti), već se trošak po osnovu unajmljenih sredstava prikazuje kroz amortizaciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije