Investicije / PROJEKTI

Odabrana firma koja će graditi prečistač otpadnih voda na Bjelašnici

13.08.2019. 12:50 / Izvor: Akta.ba

Općina Trnovo odabrala je izvođača radova za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Igmanu i Bjelašnici tehnologija PVA-MBBR, saznaje Akta.ba.

Radi se o firmi Neimari d.o.o. Sarajevo koji će izvoditi radove na projektovanju, ishođenju potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja naručitelja, te sve vezane poslove uključujući pripremne terenske radove.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda će se temeljiti na tehnologiji PVA-MBBR na osnovu modularne fazne gradnje biološkog prečišćavanja.

Izgradnja uključuje također i pripremu terena i svih pomoćnih sadržaja, krajobrazno uređenje lokacije u okviru ovog projektnog zadatka. Postrojenja, nabava i dobava svih komunalnih usluga, izgradnja pristupne prometnice, glavnog dovodnog kolektora i druge kabelske i cijevne infrastrukture, unutarnjih prometnih površina, opskrbu vodom, površina za odlaganje, manipulativnih i parkirališnih površina, ispusnu građevinu i ostale objekte te nasipavanje terena Postrojenja u okviru ovog projektnog zadatka.

Vrijednost radova bez PDV-a iznosi 2.677.862,54 KM.

Pored Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) koji će pomenutim Sporazumom donirati Općini Trnovo 640.795 EUR-a, ovaj projekat će sufinansirati i Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM, te Općina Trnovo sa milion KM.

Podsjetimo, samo četiri takva prečistača su izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije