Odgođena prodaja prijedorske firme 'Impo'

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Odgođena prodaja prijedorske firme "Impo"

26.12.2012. 14:12 / Izvor: SRNA

Impro

Prodaja imovine prijedorske firme  "Impro", koja  je u stečaju od aprila prošle godine, na ročištu održanom danas u Osnovnom sudu u Prijedoru odgođena je za početak februara na zahtjev potražilaca izvršenja.

Odluku o odgađanju donio je sudija Osnovnog suda Prijedor Jovo Đukanović na osnovu pisanih zahtjeva lizing kuća Hipo Alpe Adria i Unikredit.

Predstavnici nekadašnjeg Hipo Alpe Adria lizinga u zahtjevu su naveli da traže odgađanje prodaje imovine vrijedne 12,5 miliona KM jer joj ne mogu prisustvovati zbog reorganizacije unutar njihove kuće, a predstavnici Unikredit lizinga, jer iz imovine "Impra" koja se prodaje nisu izuzete četiri mašine vrijedne oko 400.000 KM, čiji vlasnik je njihova kuća.

Protiv odgađanja licitacije bili su zastupnici preduzeća "Janjoš trans" iz Prijedora i "Dukat" iz Banjaluke koji su bili zainteresovani za kupovinu "Improve" imovine.

Stečajni upravnik "Impra" Mirjana Golić rekla je da zakonske odredbe dozvoljavaju ovakva odgađanja licitacije i je sudija postupio u skladu sa zakonom.

"Potencijalni kupci nisu oštećeni i ne treba da odustanu od kupovine jer će ona biti održana početkom februara", istakla je Golićeva.

Imovina proizvodnog pogona "Impra" u Brezičanima kod Prijedora, koja predstavlja dio stečajne mase, prvobitno je bila procijenjena na 14 miliona KM, a ponovnim vještačenjem utvrđena je njena nova vrijednost od 12,5 miliona maraka.

Za oko 70 radnika "Impro" duguje oko 270.000 KM za šest neisplaćenih plata, te oko 470.000 KM za doprinose, a radnici su u prvom isplatnom redu. 

Isplatu potraživanja, osim radnika i tražilaca izvršenja, čekaju i dobavljači, "Elektrodistribucija", Poreska uprava i mnogi drugi.

Od 2006. godine "Impro" je u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća "Orion 3" koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 odsto akcija ove mesne industrije. Od 4. aprila 2011. godine preduzeće je u stečaju, a odlukom stečajnog sudije budući kupac je obavezan da zadrži djelatnost najmanje pet godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije