EBRD odobrio finansiranje gasovoda između BiH i Hrvatske

19.10.2018. 12:53 / Izvor: Akta.ba
EBRD odobrio finansiranje gasovoda između BiH i Hrvatske

Glavni ured EBRD-a u Londonu odobrio je koncept finansiranja za projekt Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske.

Glavni ured EBRD-a u Londonu odobrio je koncept finansiranja za projekt Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju gasovoda Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar.

"Suradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za gasovod Zenica-Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre suradnje započela suradnja i o pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u suradnji s EBRD-om i USAID-om", saopćeno  je iz BH Gasa.

To odobrenje uslijedilo je nakon izrade Sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA), koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas.

"Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas dobio je grant sredstva u iznosu 141.000 eura od Evropske unije kroz program CONNECTA. U međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i 1.000.000 eura za izradu Idejnog projekta od USAID-a i EU kroz program CONNECTA", navodi se.

Na osnovu navedenog, BH-Gas je osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

"Ono što posebno raduje u tom projektu je uključivanje međunarodnih finansijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, obzirom da je evidentno prepoznat značaj koji taj projekt podrazumijeva, a to je sigurnost snabdijevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom Bosne i Hercegovine", ističe se.

BH-Gas u saopćenju za javnost 'posebno zahvaljuje za podršku koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno kroz zaključak kojim je projekt proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH, a sve u cilju da potrošači u našoj državi ne budu taoci jednog pravca snabdijevanja prirodnim gasom'.

BH-Gas očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke suglasnosti. Za to vrijeme mogu se započeti pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da te aktivnosti budu završene do početka 2020. godine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije