Odobrena gradnja HE Ulog vrijedne više od 120 miliona KM

25.04.2013. 11:46 / Izvor: SRNA
Odobrena gradnja HE Ulog vrijedne više od 120 miliona KM
OTVORI GALERIJU

"Ovaj projekat predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova", rekla je Golićeva novinarima nakon ceremonije predaje odobrenja za građenje.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku preduzeću "EFT" odobrenje za građenje hidroelektrane "Ulog", projekta vrijednog više od 120 miliona KM.

"Ovaj projekat predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova", rekla je Golićeva novinarima nakon ceremonije predaje odobrenja za građenje.

Ističući da je kompanija "EFT" izuzetan investitor i pouzdan poslovni partner, Golićeva je napomenula da su sve dosadašnje poslove koji se odnose na istražne radove, izradu tehničke dokumentacije, elektroenergetske radove, kao i izgradnju pristupnih lokalnih puteva uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.

"I kineska kompanija `Sinohidro` angažovaće za građevinske radove na ovom projektu  lokalnu građevinsku operativu, a tokom izgradnje hidroelektrane `Ulog` u naredne četiri godine biće uposleni svi radno sposobni nezaposleni stanovnici Kalinovinka, uključujući i veliki broj žena", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da je ovaj projekat značajan i za lokalnu zajednicu, jer će Kalinovik kao izrazito nerazvijena opština značajno uvećati prihode u budžetu - od koncesija, taksi i poreza.

Golićeva naglasila da će kompanija "EFT", čiji je predsjednik Vuk Hamović, obezbijediti značajan broj stipendija za učenike i studente, koji će u narednom periodu biti angažovani u radu ove hidroelektrane.

Šef projekta hidroelektrane "Ulog" Svetomir Prokić izrazio je zadovoljstvo posjetom Golićeve i njenih saradnika.

On je izrazio uvjerenjene u još bolju i sadržajniju saradnju "EFT" grupe sa Vladom Srpske i opštinom Kalinovik, te najavio da će veoma brzo krenuti prvi iskopi na brani.

Prokić je dodao da su u pripremu dokumentacije ovog veoma složenog i skupog projekta uloženi ogromni napori zbog čega polaže velike nade i u uspješnu rezalizaciju ovog projekta.

Prema njegovim riječima, prvo  će se pristupiti izgradnji tunela i prilaznih puteva, a nakon toga i akumulacije jezera, za šta je potrebno riješiti manji broj imovinsko-pravnih pitanja.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je ovo najvažniji projekat u posljednje vrijeme u ovoj opštini, koji, kako je rekla, vraća život u ovu lokalnu zajednicu.

Ona je potvrdila odličnu saradnju i partnerske odnose sa investitorom, ističući posebno njihovu ulogu u otvaranju novih radnih mjesta.

Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane "Ulog" povjerena je kineksoj kompaniji "Sinohidro", jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija koja realizuje projekte u 55 zemalja.  

Veliki značaj za opštinu i Republiku Srpsku

Predsjednik Upravnog odbora EFT grupe Vuk Hamović izjavio je danas u Kalinoviku da će izgradnja hidroelektrane "Ulog" značajno uticati na razvoj ove lokalne zajednice, a doprinijeće i elektroenergetskoj stabilnosti Republike Srpske. On je dodao da je EFT grupa zastupljena i na izgradnji termoelektrane "Stanari", što je mnogo veći projekat. "I Kalinovik i Srpska imaće višestruke koristi od izgradnje HE `Ulog`. Prvo će biti zaposleno oko 350 radnika na izgradnji brane, a potom će na njenom održavanju i redovnom radu biti angažavona 20 stručnih i osposobljenih lica", rekao je Hamović novinarima. On je naveo da će radovi ubrzo početi, a da se završetak izgradnje HE "Ulog" očekuje krajem 2016. ili početkom 2017. godine. EFT je do sada u ovaj projekat uložio više od 17 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije