Odobrena lokacija za gradnju centra za upravljanje otpadom u Brčkom

25.01.2019. 08:28 / Izvor: SRNA
Odobrena lokacija za gradnju centra za upravljanje otpadom u Brčkom

Bulatović kaže da sada slijedi prelazni period i privremeno rješenje za deponovanje otpada u Brčkom.

Vlada Brčko distrikta usvojila je jučer zaključak kojim se brčanskoj Skupštini predlaže donošenje odluke o prihvatanju lokacije Kladje u mjesnoj zajednici Donji Rahić, kao konačne za izgradnju centra za upravljanje otpadom.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je konačno postignuta saglasnost za odabir lokacije za izgradnju centra za upravljanjem otpadom i što će negativni uticaj na životnu sredinu biti sveden na najmanju moguću mjeru.

On je pojasnio da bi taj centar isključivao sanitarnu deponiju i da bi bio klasični centar za upravljanje otpadom gdje bi se komunalni miješani otpad odvajao na frakcije koje bi se kasnije koristile za reciklažu i kao gorivo za različite objekte - cementare, termoelektrane i slično.

"Organski dio bi se prerađivao u kompost, odnosno zemlju za potrebe staklenika i plastenika s ciljem da se negativni uticaj na životnu sredinu svede na najmanju mjeru", rekao je Bulatović.

On je naveo da se sadašnja deponija nalazi 50 metara od rijeke Save i dva kilometra vazdušne linije od centra grada, te da je ovaj problem odavno trebalo da bude riješen.

Bulatović kaže da sada slijedi prelazni period i privremeno rješenje za deponovanje otpada u Brčkom, te postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača za usluge privremenog odlaganja miješanog komunalnog otpada sa područja Brčko distrikta na neku od regionalnih lokacija ili deponija van distrikta.

Usvojenim zaključkom odobreno je Odjeljenju za komunalne poslove da sredstva koja su već izdvojena u budžetu za 2018. godinu iskoristi za nabavku mobilne pretovarne stanice sa presom za otpad, specijalnog vozila, posebnih kontejnera i drugih neophodnih tehničkih uređaja koji će biti stavljeni na raspolaganje preduzeću "Komunalno Brčko".

Lokacija je predložena na osnovu studije ovlaštene institucije "Dvokutpro" Sarajevo i Strategije za zaštitu životne sredine Brčko distrikta za period 2016–2026. godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije