Odobrena sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Alipašine džamije

19.04.2019. 13:57 / Izvor: Fena
Odobrena sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Alipašine džamije

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) osiguralo je 15.000 KM, namijenjenih za rekonstrukciju i sanaciju Alipašine džamije u Sarajevu.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) osiguralo je 15.000 KM, namijenjenih za rekonstrukciju i sanaciju Alipašine džamije u Sarajevu.

Tim povodom, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Sarajevo Jusuf Zahiragić potpisali su danas Sporazum o prenosu spomenutih sredstava na Medžlis.

Filipović je izjavio kako je u Budžetu resornog ministarstva prvi put uvrštena stavka koja je najneposredije u funkciji rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje  vjerskih i kulturno historijskih objekata na području KS, te da je, istovremeno, sa svim vjerskim zajednicama u BiH inicirana saradnja na tom planu.

Istakao je kako se radi o početku saradnje koja će biti nastavljena, najavljujući da će izdvajanja u tu svrhu u budućnosti biti uvećana, s obzirom na potrebe i značaj očuvanja kulturne baštine i u konačnici oslikavanja svih specifičnosti i bogatstva bh. duha, te naglašavajući važnost iznalaženja efikasnih sistemskih rješenja u tom pogledu.

Uz zahvalnost iskazanu povodom uspješne saradnje i dodjele novčanih sredstava, predsjednik Medžlisa IZ Sarajevo Jusuf Zahiragić je rekao kako će naznačena sredstva biti usmjerena na izradu projektne dokumentacije neophodne za sanaciju Alipašine džamije, potcrtavajući da se u starom gradskom jezgru nalazi više objekata koji su od posebnog kulturno-historijskog značaja.

Dodao je kako nakon rekonstrukcije Careve džamije i potpisivanja Ugovora s  Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) za unutarnje oslikavanje te džamije, slijedi rekonstrukcija i adaptacija Alipašine džamije, te da su aktuelni projekti i planovi koji se odnose na obnovu/rekonstrukciju Baščaršijske i Bistričke džamije.   

Kako je najavljeno, nakon potpisivanja Sporazuma u prostorijama Islamske zajednice na Bistriku, danas će biti upriličeno potpisivanje sporazuma u prostorijama Jevrejske općine Sarajevo s njenim predsjednikom Borisom Kožemjakinom, za čiju je realizaciju, također, osigurano 15.000 KM iz Budžeta resornog kantonalnog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije