Odobreno 423 hiljade KM za sedam projekata uređenja rijeke Bosne kroz ZDK

Investicije / PROJEKTI

Odobreno 423 hiljade KM za sedam projekata uređenja rijeke Bosne kroz ZDK

21.08.2019. 14:17 / Izvor: Fena

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas sedam ugovora ukupne vrijednosti 423.497,60 KM s korisnicima sredstava Fonda za zaštitu okoliša za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu, a koji se odnose na projekte čišćenja obala rijeke Bosne.

Kako je objasnio resorni ministar Arnel Isak, ovo je ujedno i prvi konkurs za čišćenje obala Bosne, na koji se nije prijavila općina Žepče.

Za ovu je namjenu bilo pripremljeno ukupno 500.000 KM, a aplikanti su mogli biti komunalna preduzeća, gradovi i općine.

"Nažalost, nismo utrošili sva sredstva, ali se nadamo da ćemo iduće godine imati više aplikacija. Cilj je da očistimo korito rijeke Bosne, da bismo imali ljepši ZDK i rijeku Bosnu", kazao je ministar Isak.

Izrazio je nadu, mada nisu precizirani rokovi, da će ova sredstva biti upotrijebljena i projekti realizirani u najkraćem roku.   

Sredstva su raspoređena na sedam projekata javno-komunalnih preduzeća, općina i gradova kroz koje prolazi rijeka Bosna pa su, tako, JKP „Vis“ d.o.o. Doboj Jug, JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići, općine Kakanj i Visoko dobili po 70.000 KM, KJD d.o.o. Maglaj 68.121,60, Grad Zenica 50.000 te općina Doboj Jug 25.376,00 KM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije