Održan izbor stanog investitora 2008.godine u BIH - Cementara Lukavac i Tuš najznačajnije investicije

06.03.2009. 11:16 / Izvor: eKapija.ba
Održan izbor stanog investitora 2008.godine u BIH - Cementara Lukavac i Tuš najznačajnije investicije

U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) 05.03.2009. U Hotelu Radon Plaza u Sarajevu održana je tradicionalna manifestacija "Izbor stranog investitora 2008. godine u Bosni i Hercegovini", i to u slijedećim kategorijama:

- najznačajnija "greenfield" investicija;

- najznačajnija investicija putem privatizacije;

- najznačajnija investicija putem zajedničkog ulaganja;

- investicija zahvaljujući kojoj je otvoreno najviše radnih mjesta;

- najznačajnije privatno-javno partnerstvo.

Prisutnima na manifestaciji se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH, g. Dragan Vrankić, koji je tom prilikom istakao da sada kada je vrijeme kada je naša pažnja usmjerena ka problemima koji su posljedica svjetske ekonomske krize, lijepo prisustvovati skupu na kojem se nagrade dodjeljuju uspješnim kompanijama koje su Bosnu i Hercegovinu prepoznale kao povoljnu investicionu lokaciju.

U svom uvodnom obraćanju direktor FIPA-e, gospodin Haris Bašić je naglasio

da su direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila 700 mil. EUR, što je, uzevši u obzir ukupna svjetska ekonomska kretanja, za BiH to izvanredni rezultati. Posebno je istakao pozitivnu strukturu ovih ulaganja, odnosno pretežna ulaganja u proizvodnju, te visoko učešće ulaganja u greenfield investicije.

Nagrađeni investitori iskazali su svoje zadovoljstvo organizovanjem manifestacije kao i nastojanjima FIPA-e u promovisanju pozitivnih procesa koji se dešavaju u zemlji.

Svoju zahvalnost izrazili su i Vijeću ministara BiH koje je i ove godine odvojilo sredstva, i to u iznosu od 2 mil KM, za Fond za poticaj/podršku stranim investitorima za 2008. godinu, u svrhu većeg priliva stranih investicija.

Fond je osnovan kako bi se novim i postojećim investitorima dala puna podrška od Vijeća ministara BiH za ulaganja u projekte koji otvaraju nova radna mjesta, uvode nove ekološki prihvatljive tehnologije, potiču razvoj nerazvijenih područja, i povećanjem izvoza smanjuju trgovinski deficit.

NAGRAĐENI SU:

Prva kategorija:

najznačajnija "Greenfield" investicija, nominirani su:

- FABRIKA CEMENTA LUKAVAC d.o.o;

- TUŠ d.o.o. Bihać;

- MERKATOR BH d.o.o. Sarajevo; M-bl d.o.o. Banja Luka;

- PEVEC d.o.o. Banja Luka.

Pobjednik:

FABRIKA CEMENTA LUKAVAC d.o.o. i TUŠ d.o.o. Bihać.

Članovi Komisije su se složili da obje kompanije treba da ravnopravno dijele prvo mjesto, a pojasnili su to činjenicom da iznos stranog kapitala investiran u FABRIKU CEMENTA LUKAVAC u 2008. godini je 66.021.000 KM, a broj novouposlenih radnika 6. S druge strane kompanija TUŠ d.o.o. Bihać je u 2008. godini uložila 62.236.531 KM ali i uposlila 353 radnika.

Druga kategorija:

Najznačajnija investicija ostvarena putem privatizacije, nominirani su:

- Hotel Tuzla d.d. Tuzla i

- Jahorina osiguranje AD Pale.

Pobjednik:

Nagradu je dobio Hotel Tuzla d.d. Tuzla u koji je putem privatizacije u 2008. godini uložio 16.000.000 KM.

Treća kategorija:

Najznačajnija investicija putem zajedničkog ulaganja, nominirani su:

- Rudnik krečnjaka Integral Carmeuse I Fabrika kreča Carmeuse Integral;

- B&B VUČKO d.o.o. Pale i

- CIMOS TMD Casting Zenica.

Pobjednik:

Rudnik krečnjaka Integral Carmeuse i Fabrika kreča Carmeuse Integral. Riječ je o zajedničkom ulaganju kompanije Carmeus iz Belgije i Integral inženjeringa iz Laktaša u iznosu od oko 39.116.600 KM.

Četvrta kategorija:

Investicija zahvaljujući kojoj je otvoreno najviše radnih mjesta, nominirani su:

- MERCATOR BH d.o.o. Sarajevo - M-bl d.o.o. Banja Luka;

- PEVEC d.o.o. Banja Luka i

- ALPINA-BROMY d.o.o. Tešanj.

Pobjednik:

Pobjednik u ovoj kategoriji je PEVEC d.o.o. Banja Luka sa ukupno 300 novouposlenih radnika u 2008. godini. Prodajni centar "Pevec" prostire se na 30.000 metara kvadratnih i raspolaže sa 100.000 artikala, a ukupan iznos uloženog kapitala je 43.000.000 KM.

Peta kategorija:

Najznačajnije privatno-javno partnerstvo - ovo je nova kategorija i vjerovatno iz tog razloga imamo samo jednog nominovanog i to:

- Euromedic International koji je jedan od najvećih investitora u zdravstvu i operatera zdravstvenih ustanova putem javno-privatnog partnerstva.

A Euromedic International osnivač je zdravstvene ustanove "Internacionalni Dijaliza Centar" Banja Luka čiji je cilj pružanja vrhunske medicinske usluge i to na način dostojan čovjeku. U tu svrhu je investirano 6.942.192 KM.

Komisija za izbor stranog investitora donijela je odluku o tome kome će nagrade biti dodijeljene.

U Komisiji su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeća stranih investitora (FIC), te FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije