Održana javna rasprava o okolišnoj dozvoli za buduću toplanu u Zenici

26.09.2018. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Održana javna rasprava o okolišnoj dozvoli za buduću toplanu u Zenici

Prezentirane su mjere zaštite zraka i predstavljen prijedlog monitoring plana.

U velikoj sali Grada Zenica jučer je održana javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplote i električne energije i komprimiranog zraka u Zenici.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, direktor departmenta za finansije i računovodstvo Nikhil Mehta i Azra Sivro, direktorica departmenta za društvenu odgovornost, okoliš i menadžment kvaliteta u ime investitora kompanije ArcelorMittal Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predstavnici akademske zajednice, vijećnici Gradskog vijeća Zenica, predstavnici nevladinog sektora i brojni zainteresovani građani.

Profesor dr. Šefkija Goletić predstavio je prisutnima Studiju o procjeni utjecaja na okoliš za kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplote i električne energije i komprimiranog zraka, s posebnim akcentom na ekološke, ekonomske i tehnološke aspekte projekta. Tom prilikom prof.dr. Goletić istaknuo je kako je riječ o projektu od istorijskog značaja za Zenicu. 

Također su obrazložene procijenjenje emisije u zrak iz nove toplane, ekološki efekti izgradnje nove toplane te efekti na smanjivanju količina tehnoloških otpadnih voda.

Prezentirane su mjere zaštite zraka i predstavljen prijedlog monitoring plana.

Učesnici javne rasprave složni su da izgradnja nove toplane predstavlja kapitalni projekat za građane Zenice, koji će na ekološki prihvatljiv način riješiti pitanje zagađenja zraka i istovremeno građanima obezbijediti pouzdan sistem zagrijavanja.

"Ovo je kapitalni projekat Grada Zenice. Neko je ovaj grad, četvrti po veličini u državi, ostavio i bez projekta i bez grijanja. Zahvaljujući eminentnim profesorima, formirao sam komisiju koja je imala zadatak predložiti najbolje rješenje po pitanju zagrijavanja grada. Ovo je jedino moguće rješenje u našim okolnostima. Želim istaći da je Grad Zenica maksimalno zadužen, bez mogućnosti izdavanja bilo kakve dodatne garancije. Ovim se projektom Grad neće zadužiti niti jednu konvertibilnu marku, a rješavamo kapitalni projekat za narednih 15-ak godina. Govoreći kao laik znam da se sada blizu 200.000 tona uglja sprži, a izgradnjom nove toplane neće nijedna tona. Zato vas molim da podržite Studiju kako se ova situacija ne bi više odlagala. Da je postojao projekat, već ove godine bi imali grijanje", kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Fuad Kasumović.

Na kraju, gradonačelnik Kasumović je najavio skoro potpisivanje ugovora o osnivanju zajedničke kompanije joint venture, sa kompanijom ArcelorMittal Zenica i finskim partnerima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije