Održana rasprava na Nacrt izmjene i dopune Prostornog plana općine Stolac

02.03.2021. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Održana rasprava na Nacrt izmjene i dopune Prostornog plana općine Stolac

U salonu općine Stolac danas je održana javna prezentacija i rasprava na Nacrt izmjene i dopune Prostornog plana općine Stolac za razdoblje od 2013-2023 godine.

U salonu općine Stolac danas je održana javna prezentacija i rasprava na Nacrt izmjene i dopune Prostornog plana općine Stolac za razdoblje od 2013-2023 godine. Ecoplan d.o.o. Mostar je nositelj izrade plana, dok je nositelj pripreme općinska Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i obnovu.

Izrada izmjena i dopuna prostornog plana općine Stolac temeljena je na Odluci o pristupanju Izmjena i dopuna Prostornog plana općine Stolac za razdoblje od 2013-2013 godine koju je Općinsko vijeće Stolac donijelo na sjednici 22.01.2021. godine. Na sjednici OV održanoj 17.02.2021. donesena je Odluka o utvrđivanju prednacrta izmjena i dopuna prostornog  plana općine Stolac. S obzirom na to da nije bilo većih izmjena u planskom periodu od donošenja Prostornog plana, Prostorna osnova se usvaja u potpunosti kako je formirana u prethodnoj fazi.

Predmet ovih izmjena i dopuna prostornog plana su:

- izmjena namjene površina na način da se na dvije lokacije prenamjenjuje poljoprivredno zemljište druge i treće kategorije i šumsko zemljište druge kategorije u građevinsko zemljište sa gospodarsko-proizvodnom namjenom;

- promjena obuhvata zona zaštite nacionalnog spomenika Radimlja, koje su Odlukom komisije za očuvanje nacionalnih spomenika značajno smanjene u odnosu na prethodne;

- izmjena trase zapadne obilaznice Stoca.

Planirano je proširenje gospodarske zone na tri površine. Dvije su u neposrednoj blizini, nadovezuju se na postojeću gospodarsku zonu na Hodovu.To su: "Dubrava 2" veličine 206 ha, i "Dubrava 3" veličine 167 ha.

Treća gospodarska zona se formira na Komanju brdu i naziva "Komanje brdo" veličine je 609 ha. Namjena ovih površina "Dubrava 2", "Dubrava 3" i "Komanje brdo" je gospodarsko - proizvodna za smještaj fotonaponskih elektrana.

Novo planirane gospodarsko-proizvodne zone "Dubrava 2", "Dubrava 3" i "Komanje brdo" namijenjene su za izgradnju novih fotonaponskih elektrana, saopćili su iz općine Stolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije