Okružni sud poništio dozvolu za izgradnju farmi u Gornjim Kladarima

27.01.2014. 12:52 / Izvor: eKapija.ba
Okružni sud poništio dozvolu za izgradnju farmi u Gornjim Kladarima

Farme ukupnog kapaciteta 120 hiljada pilića u jednom turnusu ili preko 700 hiljada tovnih pilića godišnje gradi Klaonica peradi "Perutnina Ptuj" Povelič-Srbac koja je u ovaj projekat uložila oko 4,5 miliona maraka.

Načelnik opštine Drago Ćirić, zamjenik načelnika Ranko Nedić i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove primili su u petak delegaciju građana Gornjih Kladara koja ih je upoznala sa rješenjem Okružnog suda Banjaluka, koji je uvažio njihovu tužbu i poništio sve dozvole i saglasnosti koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za izgradnju četiri velike peradarske farme za tov pilića u ovom selu.

Farme ukupnog kapaciteta 120 hiljada pilića u jednom turnusu ili preko 700 hiljada tovnih pilića godišnje gradi Klaonica peradi "Perutnina Ptuj" Povelič-Srbac koja je u ovaj projekat uložila oko 4,5 miliona maraka.

"Okružni sud Banja Luka prihvatio je sve naše navode o propustima u procesu odobrenja gradnje a posebno na nedostatke Studije ekološkog uticaja na životnu sredinu jer podaci koji su u njoj navedeni ne odgovaraju stvarnom stanju", rekao je član delegacije, Radovan Radonjić.

On je naveo primjer da je investitor prilikom traženja ekološke saglasnosti od pomenutog ministarstva naveo da su kuće od farmi u izgradnji udaljene 300 a zapravo su udaljene svega 30 metara, što je za ova domaćinstva apsolutno neprihvatljivo.

"U presudi Okružnog suda stoji da resorno ministarstvo nije bilo nadležno da izdaje građevinske i druge dozvole jer je za to nadležna lokalna zajednica koja je u ovom slučaju bila zaobiđena, dok je ministarstvo moglo da izda samo ekološku dozvolu", kaže Radonjić.

U pomenutom rješenju određen je rok od 30 dana za ispravku propusta i donošenje novih dozvola u skladu sa zakonom i stvarnim stanjem na terenu.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Goran Babić, rekao je mještanima da je kontaktirao republičkog građevinskog inspektora koji je obećao da će početkom iduće sedmice doći na lice mjesta jer je on nadležan da izda rješenje o prekidu svih radova do okončanja spora.

Predstavnici Gornjih Kladara izrazili su zadovoljstvo što je nakon tri godine sporenja donesena presuda u njihovu korist i naglasili da će od investitora tražiti da sanira pristupni asfaltni put od sela do magistralnog puta Srbac-Nova Topola-Derventa koje su oštetile teške mašine izvođača radova.

Načelnik opštine Drago Ćirić rekao je da nova vlast u Srpcu nije učestvovala u stvaranju ovog problema i obećao da će Administrativna služba učiniti sve da se ovaj problem riješi na pravičan način, poštujući pritom i investitora Klaonicu "Perutnina Ptuj" koja zapošljava oko 230 radnika.

"U poslednjih sedam godina Perutnina Ptuj je veoma značajan privredni subjekt kada je u pitanju punjenje budžeta, ali to ne znači da se može dozvoliti kršenje ekoloških i drugih standarda", rekao je načelnik Ćirić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije