Omogućen nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli

03.05.2018. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Omogućen nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli

Vlada Federacije BiH potvrdila je opredjeljenje da pomogne obrazovanje i uključivanje ove populacije u društvene procese.

Odlukom sa 139. sjednice, održane 24. aprila ove godine, o izdvajanju 150.000 KM namijenjenih finansiranju troškova izgradnje Centra za autizam u Tuzli, Vlada Federacije BiH potvrdila je opredjeljenje da, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnostima Budžeta FBiH, pomogne obrazovanje i uključivanje ove populacije u društvene procese.

Na ovaj način je, ujedno, ispoštovana preporuka Institucije ombusmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine od 26. januara 2018. godine, kojom se od Vlade Federacije BiH traži da razmotri mogućnost da iz Budžeta Federacije BiH izdvoji sredstva za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli.

Federalna vlada je, također, ovom odlukom pozitivno odgovorila i na zahtjev Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona od 31. januara 2018. godine, kojom su zatražena ova sredstva za nastavak izgradnje Centra i njegovo što skorije stavljanje u funkciju.

"Iako je inicijativa za otvaranje potekla iz Tuzle, treba naglasiti da će Centar za autizam moći prihvatati osobe iz cijele Bosne i Hercegovine. Riječ je, ujedno, o prvoj i jedinoj ovakvoj instituciji u Bosni i Hercegovini", stoji u saopštenju Ureda Vlade FBiH.

Osim što bi se bavio ranim otkrivanjem, dijagnostikom i intervencijom u slučajevima autizma, ovaj centar bi bio i odgojno-obrazovna ustanova, pružao bi zdravstvenu zaštitu i vodio brigu o mentalnom zdravlju, stanovanju i uključivanju autističnih osoba u proces rada i društvo u cjelini.

"Ovakav pristup bi pomogao i roditeljima autistične djece čiji se broj u Bosni i Hercegovini ne zna. No, ako se zna da je samo u Tuzlanskom kantonu evidentirano osamdesetak autističnih osoba, moguće je pretpostaviti da je ovaj broj u cijeloj zemlji višestruko veći", stoji u zaključku saoštenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije