Investicije / NEKRETNINE

OMV i NAFTA pokreću zajedničke istraživačke i proizvođačke aktivnosti u Slovačkoj

15.12.2007. 10:46 / Izvor: eKapija.ba

OMV, vodeća naftna i plinska grupa u Središnjoj Europi, i slovačka naftna i plinska kompanija NAFTA a.s. potpisale su jučer (14.12.2007.) sporazume usmjerene na dugoročno partnerstvo, s ciljem da zajednički istraže slovački dio Bečkog bazena, koji pokriva područje pod istraživačkom licencijom od približno 1.400 kvadratnih kilometara. Radovi će započeti početkom 2008. godine sa seizmičkim programom. Ovo širenje na području istraživanja i proizvodnje u skladu je s OMV-ovom razvojnom strategijom.

Helmut Langanger, Član Izvršnog odbora OMV-a zadužen za segment Istraživanja i proizvodnje, je izjavio: "Ulazak u Slovačku je u skladu s našom razvojnom strategijom i značajno jača našu ključnu regiju za istraživanje i proizvodnju Srednjoistočne Europe. Ovo je logičan korak za OMV, jer imamo mnogogodišnje iskustvo i znanje u istraživačkim radovima u Bečkom bazenu za koje se slovačke licencije i odnose. Smatramo da je mogućnost pronalaska nafte u tim istraživačkim područjima vrlo velika te smo sretni što je naš istraživački portfelj dodatno ojačan."

Alexsander Spies, Predsjednik Uprave kompanije NAFTA je izjavio: "S dugogodišnjim iskustvom u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika u Slovačkoj, NAFTA se izuzetno raduje dugoročnoj suradnji s OMV-om na projektu u pre-Neogen zoni, Slovačkom dijelu Bečkog bazena. Surađujući s OMV-om, NAFTA je izabrala snažnog partnera na području istraživanja i proizvodnje s izuzetnim iskustvom i uspjehom u pronalaženju ugljikovodika u Austrijskom dijelu Bečkog bazena. Upuštajući se u ovo dugoročno partnerstvo očekujemo značajno veće šanse za uspjeh u pronalasku ugljikovodika na tom području."

OMV i NAFTA (svaki s 50-postotnim udjelom) bit će združeni operatori za Slovačke istraživačke licencije locirane u Bečkom bazenu, geološki kompleksnim krečnjačkim alpskim blokovima, od kojih se trećina nalazi u Slovačkoj. Radovi bi trebali započeti u siječnju 2008. godine. U prvoj fazi provest će se geološke i seizmičke studije, dok je istraživanje bušotina planirano za naredne dvije godine.

Maksima komunikacije / eKapija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije