Investicije / NEKRETNINE

Općina Centar pokrenula inicijativu za izradu urbanističkog projekta "Pasaž Šenoina"

25.02.2010. 13:08 / Izvor: eKapija.ba

Nakon što je Općinsko vijeće Centar na 12. redovnoj sjednici održanoj u decembru 2009. godine utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta "Pasaž Šenoina" – I faza (lokalitet "Vranica") i odluke o njegovom provođenju, od 1. do 15. februara 2010. godine je obavljen javni uvid.

Planski dokumenti su bili izloženi u prostorijama MZ "Trg oslobođenja – Centar" (Mis Irbina 18), gdje je održana i javna rasprava, 16. februara 2010. godine, saopćila je pres služba Općine Centar.

Općina Centar je pokrenula inicijativu za izradu ovog urbanističkog projekta kako bi se stvorili uvjeti za izgradnju administrativno-poslovnog objekta u okviru kojeg bi izgradnjom garaže smještene u podzemnim etažama bio riješen saobraćaj u mirovanju. Radi se o lokalitetu nekadašnje poslovne zgrade "Vranice", u Ulici branilaca Sarajeva.

Izradu urbanističkog projekta je pokrenula firma "Vranica" d.o.o. čiji je objekt koji je egzistirao na ovoj lokaciji bio u lošem građevinskom stanju. Nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Sredstva za pripremu i izradu Plana u iznosu od 10.000 KM obezbijedila je Općina Centar, putem finansijera Hypo-Alpe-Adria Consultants d.o.o., kojem je firma "Vranica" prodala svoju poslovnu zgradu. Urbanistički projekt je rađen u okvirima sporazuma zaključenog između firme "Vranica" d.o.o. i Vrhbosanske nadbiskupije. Novi investitor je preuzeo obaveze iz tog sporazuma.

Javnoj raspravi su prisustvovali građani sa područja ove mjesne zajednice, predstavnici i zastupnici Vrhbosanske nadbiskupije, Katoličkog školskog centra, samostana, kao i poliklinike "Sveti Vinko Paulski", te predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Savjeta MZ, kao i Općine Centar.

Predstavnici nosioca izrade Plana - Zavoda za planiranje su istakli da je ovim nacrtom urbanističkog projekta dat prijedlog za izgradnju podzemne garaže sa četiri etaže i nadzemnog poslovnog objekta. Visina novoplaniranog objekta odgovara visini bivšeg objekta "Vranice". Ulaz je planiran iz Ulice branilaca Sarajeva, sa istočne strane objekta. Garaža – rješenje izlaza i ulaza, sigurnosnih elemenata, protupožarno rješenje, odvođenje izduvnih gasova će biti planirano po najvišim standardima. Poslovni objekt će biti predviđen za obavljanje bankarske djelatnosti.

Prisutni građani su iznijeli niz pitanja koja su se uglavnom odnosila na činjenicu da se radi o izgradnji objekta u staroj gradskoj jezgri sa crkvom, školom, poliklinikom i samostanom, te da je pri izradi plana neophodno povesti računa o rješenjima koja će pružiti sigurnosti đaka, izbjeći nastanak štete na starim objektima u neposrednoj blizini gradilišta, povesti računa o budućem o zagađenju zraka izduvnim gasovima itd. Istaknuto je da je neophodno osigurati parking etažu sa slobodnim pristupom za pacijente poliklinike…

Predstavnici Zavoda i Općine su pozvali građane da sve svoje primjedbe, sugestije i prijedloge na Nacrt UP "Pasaž – Šenoina"` dostave Zavodu za planiranje razvoja Kantona putem Mjesne zajednice ili Općine, u roku od 15 dana od održavanja javne rasprave. Primjedbe će biti razmotrene, Plan dorađen i tek onda dostavljen u proceduru usvajanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije