Općina Donji Vakuf: Proizvode prodaju po cijeloj Evropi

09.03.2015. 12:02 / Izvor: Oslobođenje
Općina Donji Vakuf: Proizvode prodaju po cijeloj Evropi

U ekonomskom pogledu Donji Vakuf može biti okarakteriziran kao nerazvijena Općina, a osnovne privredne grane su drvna, metalska industrija, rudarstvo, građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo i poljoprivreda, kaže Sijamija

Općina Donji Vakuf pokriva površinu od 347 kvadratnih kilometara i sastoji se od 14 mjesnih zajednica od kojih su četiri u urbanom, a deset u ruralnom dijelu.

Kako je za Oslobođenje kazao Muhamed Sijamija, rukovodilac službe za privredu, finansije i inspekcijski nadzor Općine Donji Vakuf, prije rata većina populacije bila je zaposlena u drvnoj industriji, jer je ovo područje imalo i još ima bogat drvni fond. Na području općine su, također, nalazišta rude gipsa, boksita i uglja kao dio osnove prirodnih bogatstava.

"Kad je u pitanju radna snaga, na području općine Donji Vakuf ima 8.700 radno sposobnih stanovnika ili 66 posto od ukupnog broja stanovnika", istakao je Sijamija.

Radna mjesta

Prema njegovim riječima, u ekonomskom pogledu Donji Vakuf može biti okarakteriziran kao nerazvijena Općina, a osnovne privredne grane su drvna, metalska industrija, rudarstvo, građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo i poljoprivreda.

"U ovom momemtu stepen proizvodnje i bilans poslovanja ukazuje na mali sveukupni porast, a gledajući 2012. broj zaposlenih je vrlo malo varirao u pozitivnom smislu. Glavni ekonomski problemi su međusobno povezani, a ogledaju se u slabo razvijenoj industrijskoj proizvodnji i nerazvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji, a pogotovo malom broju novih radnih mjesta koji ima trend smanjivanja", kazao je Sijamija.

Postoji nekoliko većih firmi koje su egzistirale i prije rata poput firme Promo koja zapošljava oko 150 radnika, tu je i Modna konfekcija Slovenka, Inox Partner, ali i brojna manja preduzeća i obrti, jer naime, od ukupnog broja registriranih pravnih osoba, gotovo 90 posto čine mala preduzeće koja zapošljavaju do 50 zaposlenika.

Kako bi pomogli preduzetnicima, obrtnicima, 2008. osnovano je Opće udruženje obrtnika-poslodavaca Općine Donji Vakuf.

Prema riječima Jasminke Ajanović, sekretara Udruženja, oni broje 80 članova i nastoje da pomognu ekonomski razvoj lokalne zajednice.

"Nastojimo pomomoći našim članovima da apliciraju na javne pozive za dodjelu poticaja, te su naši članovi dosada putem javnih konkursa dobili oko 400.000 KM poticaja. Također, pomažemo članovima u sticanju svih neophodnih standarda i oznaka kako bi postali konkurentniji na tržištima", istakla je Ajanović, dodajući kako Udruženje prati i rad banaka i njihove povoljne linije za preuzetnike i poljoprivrednike, a s ciljem promocije preduzetništva već četiri godine održavaju i Sajam obrta i poduzetništva.

Svoje mjesto na Sajmu i ove godine zauzet će i Enver Sarajlić, vlasnik zanatske radnje Sarajka.

"Od 2000. kada je zanat osnovan radimo i proizvodimo više od 50 vrsta starina poput džezvi, tabli, tepsija, šećerluka... Sve ono što možete kupiti na Baščaršiji možete i kod nas, a mi svoje proizvode prodajemo širom BiH od Krajine, do Mostara, Blagaja, Počitelja", kazao nam je Sarajlić.

Među malim poduzetnicima je i kompanija "Morić i sinovi" koji se bave proizvodnjom svih vrsta peciva, a čije lepinje i somune, kako nam je kazao Emir Morić, jedan od vlasnika, osim u BiH mogu kupiti i svi ljubitelji u Splitu, Zagrebu, a odnedavno i u Beču.

Kompanija Terra-Dom iz Donjeg Vakufa, koja se bavi obradom i izradom kvalitetnih proizvoda od drveta ( unutrašnja i vanjska stolarija, stepenište, rezana građa...) relativno je mlada. Prema riječima vlasnika kompanije Abida Čaluka, osnovani su 2013. a od prošle godine intenzivnije rade i orjentirani su više prema izvozu.

"Naše proizvode uglavnom izvozimo na tržišta Hrvatske, Njemačke, Albanije, Kosova, ali dio plasiramo i na domaće tržište", kazao je Čaluk dodajući kako kompanija za ovu godinu već ima dogovorene pošiljke za izvoz.

Mehmed Kulašin, direktor kompanije Inox Partner koja se bavi proizvodima od inoxa (stepenišne, balkonske ograde...) rekao je kako postoje već 15 godina na tržištu, a zapošljavaju 21 radnika. Svoje proizvode uglavnom plasiraju na tržište Švedske, Austrije i drugih evropskih država, jer, kako je istakao, oni žive od izvoza.

Jedna od većih kompanija u Donjem Vakufu jeste i jedna od najstarijih firmi za proizvodnju montažnih kuća u regionu koja je osnovana prije 50-tak godina. To je firma Promo koja se, prema riječima direktora Kemala Čolaka, osim proizvodnjom montažnih kuća bavi i proizvodnjom furnira iz bukovih trupaca, proizvoda od furnira, stolica.

Izvoz

"Trenutno zapošljavamo 150 radnika, a u toku sezone broj radnika bude viši i od 200. Kad je riječ o plasmanu proizvodnje oko 80 posto naših proizvoda ide u izvoz, ugklavnom na tržište EU, za koje posjedujemo sve neophodne certifikate i standarde. Na domaće tržište, uglavnom, plasiramo montažne kuće za stanovanje, ali i druge montažne objekte poput objekata za turizam, ugostiteljsvo i slično, te furnir i proizvode od furnira čiji su glavni kupci proizvođači namještaja u BiH", kazao nam je Čolak.

Prijeratna kompanija, koje je ponovo počela sa radom je i Modna konfekcija Slovenka koja se bavi proizvodnjom ženske, muške i dječije konfekcije.

"Firma je osnovana 1983. s tim da je tokom ratnih dejstava prestala sa radom i ponovo počela proizvodnju 1996.  Trenutno imamo 65 zaposlenih, ali očekujemo do maja da ćemo primiti 15 novih radnika. Kad je u pitanju plasman naših proizvoda, osim na domaće tržište, 90 posto proizvoda ide u izvoz većinom na Njemačko tržište i manjim dijelom u Hrvatsku", kazao je za Oslobođenje Samir Šutković većinski vlasnik i direktor firme.

Osim poduzetništvom i obrtima stanovništvo Donjeg Vakufa okrenuto je i poljoprivredi te je, prema podacima Općine, deset procenata domaćinstava uključeno u poljoprivrednu proizvodnju, a u registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata u općini Donji Vakuf evidentiran je 491 poljoprivrednik od kojih se najviše njih, 249, bavi proizvodnjom mlijeka, slijedi proizvodnja malina, proizvodnja u plastenicima i drugo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije