Općina Ilidža gradi nove saobraćajnice: Uskoro novi tenderi

14.03.2014. 11:16 / Izvor: eKapija.ba
Općina Ilidža gradi nove saobraćajnice: Uskoro novi tenderi

Nastavljaju se radovi na izgradnji saobraćajnice prema Hrasnici , a u toku je i procedura za raspisivanje tendera za Četvrtu fazu izgradnje saobraćajnice u dužini 236,47m uz rijeku Željeznicu u Sokolović Koloniji.

Općina Ilidža nastavlja modernizaciju saobraćajnica. Kako je za eKapija.ba potvrdila Edina Ićindić iz Službe za informisanje ove Općine u toku je procedura za  raspisivanje tendera za četvrtu fazu izgradnje saobraćajnice u dužini 236,47m uz rijeku Željeznicu u Sokolović Koloniji.

Naime, od 1.402 metara ukupno projektovane dužine saobraćajnice uz Željeznicu, Općina Ilidža je u proteklom periodu uradila i pustila u funkciju prvu fazu u dužini od 313 metara.

"Druga faza saobraćajnice u dužini 320 metara je u završenoj fazi izgradnje. Preostalo je da se uradi završni habajući sloj asfalta te horizontalna i vertikalna signalizacija. Izvođač radova na drugoj fazi je firma Unigradnja dd Sarajevo", pojašnjava Ićindić

Treća faza saobraćajnice je dužine 220,74 metara. Izvođač radova je TB Inženjering d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 240.102,88 KM.

Na ovoj dionici je kako kaže urađen široki iskop, zamjenski materijal, nasipi, geomreže za ojačanje trupa ceste, oborinski kolektor, položeni ivičnjaci, položeni kablovi i montirani stubovi javne rasvjete.

"Završni radovi (prvi sloj BNS asfalta kao i završni habajući sloj asfalta) na kolovozu i pješačkoj stazi će biti izvedeni kada vremenski uslovi to dozvole", ističe Ićindić, dodajući kako su sa firmom Testingelektro d.o.o. ugovoreni radovi na izgradnji javne rasvjete u vrijednosti od  36.828,79 KM.

Općina Ilidža aktivno provodi i projekat izgradnje saobraćajnice prema Hrasnici.

Ukupna dužina plairane i projektovane saobraćajnice Ilidža-Hrasnica iznosi 6.189,00 metara.

Projektno tehnička dokumentacija je urađena od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Sarajevo za dio do rondoa u Sokolović Koloniji a za preostali dio do Famosa projektant je TZI Inženjering d.o.o.

"Općina Ilidža je u dosadašnjem periodu izvršila radove na izgradnji dva kružna toka (Ilidža centar i Sokolović Kolonija), dva mosta (na Tilavi i Željeznici) te asvaltirala kolovoz na potezu od centra Ilidže do prvog semafora u Sokolovićima." 

Inače, u protekloj godini je Općina Ilidža sa firmom Bosman d.o.o. sklopila okvirni sporazum na rok od dvije godine za izvođenje radova na nastavku izgradnje slijedećih 560 metara saobraćajnice (potez između prvog i drugog semafora u Sokolović Koloniji).

Vrijednost ugovorenih radova je 1.221.555,17 KM. Trajanje ugovora je dvije godine iz razloga otežanog rješavanja imovinsko pravnih poslova.

Takođe je i sa firmom Testingelektro d.o.o. sklopljen ugovor vrijednosti 89.358,75 KM za izgradnju javne rasvjete na ovoj trasi.

"Radovi su otpočeti 11.10.2013.godine i do sada su izvedeni široki iskopi, zamjenski materijal za podlogu, urađen oborinski kolektor, rješene kolizija sa instalacijama, položena geomembrana i urađen nasip do ivičnjaka u dužini 440m2", pojasnila je za naš portal Edina Ićindić.

E. Kokor

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije