Općina Ilidža na svoju ruku uklonila devastirani objekat hotela Topola

10.01.2018. 09:55 / Izvor: Oslobođenje
Općina Ilidža na svoju ruku uklonila devastirani objekat hotela Topola

Socijalistička vlast stavila je pod zaštitu države kao vrijedan primjerak graditeljske i spomeničke baštine.

Urbanističko-građevinska inspekcija Općine Ilidža prije desetak dana uklonila je devastirani objekat hotela Topola na Ilidži, koji je jedan od najstarijih u našem gradu, a neki kažu i u BiH. Srušen je jer, kako su procijenili, predstavlja opasnost po živote građana, druge okolne objekte i saobraćaj.

Ali, bez kontakta i konsultacija sa vlasnikom objekta, Sarajevskom pivarom, kojoj je još 1997. rješenjem Sekretarijata za urbanizam, imovinskopravne, stambeno-komunalne poslovne i katastar nekretnina Općine Ilidža utvrđeno da pripada pravo raspolaganja hotelom i dvorištem od 481 kvadratnog metra.

Saglasnost

Uzimajući u obzir da je objekat pod zaštitom države i da su se prije rušenja trebali obezbijediti mišljenje i saglasnost kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, zatražili smo jučer od nadležnih u Općini Ilidža da nam odgovore da li su ispoštovani svi zakonski propisi oko uklanjanja hotela i da li su pribavili mišljenje Zavoda? Odgovor nisu dobili.

Upit su poslali i Zavodu, tražeći da nam pojasne da li ih je prije rušenja za mišljenje i saglasnost kontaktirala Općina Ilidža i da li je Općina, uopšte, smjela porušiti ovaj objekat bez njihovog odobrenja. Ni iz Zavoda jučer nismo dobili odgovor, ali jesmo obećanje da će ga danas poslati.

Kafana-hotel Topola, oko koje je bila velika ljetna bašta, izgrađena je 1885. i tu je namjenu zadržala sve do kraja Drugog svjetskog rata, nakon čega je na spratu korištena kao kancelarijski, a potom stambeni prostor.

Spomenička baština

Socijalistička vlast stavila je pod zaštitu države kao vrijedan primjerak graditeljske i spomeničke baštine.

Kafana Topola ima istorijski značaj za muzički život Ilidže i Sarajeva. Naime, 1936. na njenom podijumu nastupila je u to doba svjetska muzička zvijezda Amerikanka Josephina Backer, a karijeru su uspješno započele poznate jugoslovenske folk-zvijezde Silvana Armenulić, Nedeljko Bilkić i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije