Općina Jablanica ulaže 1.074.314,18 KM u obnovu porušenog mosta na Neretvi

18.04.2020. 11:21 / Izvor: Akta.ba
Općina Jablanica ulaže 1.074.314,18 KM u obnovu porušenog mosta na Neretvi

Očekuju da će se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica okončati u skladu sa predviđenim rokovima.

Općina Jablanica, kao investitor projekta, započela je rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi na lokalitetu Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi.

Izvođač radova je preduzeće HP Investing iz Mostara, koji je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici mjeseca marta 2020. godine a prema izrađenom Projektu izvođenja radova (Izvedbeni projekat).

Uz teške mašine i dizalice do sada je urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalmo 50 tona.

Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova kroz izvođenje radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije Corona virusa (COVID-19) i proglašenje stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici preduzeća HP "Investing" doo Mostar uradili veliki dio poslova u skladu sa dinamikom radova.

U narednom periodu u skladu sa ugovorom o izvođenju radova predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvođenje raznih betonskih radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponovanje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

 

Uz navedeno predviđeno je da se izgradi, transportuje i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Preduslov za izvođenje ovih radova, navodi se, predstavlja pjeskarenje čelične desne rešetkaste konstrukcije, bojenje iste, rad na sanaciji lijeve (kose) rešetkaste konstrukcije, pjeskarenje i bojenje iste, kao i drugi radovi vezani za ovu rešetku u vezi njene obnove, a koji su predviđeni ugovorom o izvođenju radova. 

Naručilac radova je JP „EPBiH“ dd Sarajevo a ugovorena vrijednost radova iznosi 1.074.314,18 KM sa rokom izvođenja radova u trajanju od osam mjeseci. 

Nadzor radova, vršit će Privredno društvo Institut IGH dd - Banja Luka.

Ugovorom je posebno predviđena nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze,  pjeskarenje i bojenje iste, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, sa dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za isto.

U narednom periodu se očekuje intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi.

 

Očekuju da će se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica, koji je od velikog interesa posebno za razvoj turizma, okonča u skladu sa predviđenim rokovima, ukoliko aktuelno stanje nesreće uzrokovano pojavom Corona virusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu spriječavale izvođenje radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije