Investicije / PROJEKTI

Općina Kladanj planira uvođenje grijanja na biomasu

09.04.2014. 08:34 / Izvor: eKapija.ba

Općina Kladanj želi u narednom periodu pokrenuti aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije za realizaciju projekta toplifikacije užeg naselja Kladanj, gdje bi se kao energent koristila šumska biomasa. Na taj način značajno bi se doprinijelo smanjenju zagađenosti zraka i poboljšanju energetske efikasnosti.

U povodu toga je jučer, u okviru projekta godina energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla, u Kladnju održan okrugli stol na temu Daljinsko grijanje na biomasu u Kladnju".

Za potrebe Općine Kladanj Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je  izradio projektni prijedlog u obliku aktivnosti za ublažavanje klimatskih promjena (National Appropriate Mitigation Actions - NAMA) kojim bi se toplifikacija užeg gradskog jezgra učinila održivom i ekonomski opravdanom.

Kako je jučer istaknuto na okruglom stolu većina razmatranih segmenata potpuno opravdava implementaciju projekta, posebno kada su u pitanju dostupni kapaciteti šumske biomase.

Okruglom stolu u Kladnju prisustvovali su kantonalni ministri sa saradnicima, predstavnici općina sa područja Tuzlanskog kantona i predstavnici  JP i JU sa područja općine Kladanj.

Realizacijom projekta Toplifikacije užeg naselja Kladanj stvorila bi se mogućnost i zapošljavanja novih radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije