Općina Novi Grad finansira uređenje takmičarske staze "Ribarske oaze Lađenica"

03.07.2020. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad finansira uređenje takmičarske staze 'Ribarske oaze Lađenica'

U ovom periodu čekanja, odgovorni u Udruženju su prikupili ponude i odredili izvođače radova, tako da će realizacija biti pokrenuta čim prije.

Općina Novi Grad odobrila je sredstva u iznosu od 35.000 KM Udruženju sportskih ribolovaca ‘Sarajevo 1906’, za implementaciju projekta ‘Revitalizacija i izgradnja ribolovnog sportsko-rekreativnog sadržaja i takmičarske staze u Dobroševićima’.

Udruženje sportskih ribolovaca Sarajevo 1906 je najstarije udruženje ribolovaca u Bosni i Hercegovini, i projekat Ribarske oaze Lađenica u Dobroševićima je pokrenut još 2010. godine, kada se krenulo u uređenje obale meandra – starog toka rijeke Bosne, koji je ostao odsječen nakon izgradnje autoputa. Kako u svojim redovima Udruženje ima jako puno takmičara i reprezentativaca Bosne i Hercegovine u disciplini ‘ulov ribe udicom na plovak’, tako su krenuli praviti vodu za svoju pasiju.

Ribolovci su uglavnom sopstvenim sredstvima i donacijama članova uspjeli iskrčiti i urediti obalu, te poribiti vodu, a nagrada njihovom trudu i radu su pohvale od strane zvaničnika iz Sportsko ribolovnih saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, koji su prepoznali trud i urađeno, te povjerili USR Sarajevo 1906 da bude domaćin entitetskim i državnim takmičenjima u discipline ‘ulov ribe udicom na plovak’.

Svi oni koji su se takmičili na Lađenici imaju samo riječi hvale za stazu i riblji fond, jer su na posljednjem takmičenju, za 6 sati ribolova, takmičari lovili i po 23 kilograma ribe.

Rad vrijednih članova je prepoznat od strane općinskih vijećnika iz Novog Grada, te su uvrstili projekat ‘Revitalizacija i izgradnja ribolovnog sportsko-rekreativnog sadržaja i takmičarske staze u Dobroševićima’ u budžet, a izvršenje svega je prolongirano zbog situacije sa korona virusom.

U ovom periodu čekanja, odgovorni u Udruženju su prikupili ponude i odredili izvođače radova, tako da će realizacija biti pokrenuta čim prije.

"Želimo da se zahvalimo vijećnicima na inicijativi i usvajanju našeg projekta od strane Općinskog vijeća, te načelniku općine. Namjerno nećemo da navedemo ko je inicirao ovo, koja politička opcija, a izuzetno nam je drago da je inicijativa podržana od strane svih drugih vijećnika i načelnika. I to bi trebala biti praksa nije bitno ko je predložio, ako je prijedlog dobar", kazli su. 

"Mi smo do sada dokazali da hoćemo i znamo, a ova sredstva su kruna našeg uspjeha, i sigurni smo da će naša takmičarska staza biti posjećena, kako od građana Sarajeva, tako i od ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine. A njena primarna svrha je da najmlađa populacija iz Sarajeva ima mjesto gdje će početi svoje prve ribolovne korake, te da tako nastave tradiciju naših članova koji su mnogo puta predstavljali Bosnu i Hercegovinu na svjetskim i evropskim prvenstvima, kao i drugim međunarodnim takmičenjima", rekao nam je Mugdim Pešto, sekretar Udruženja sportskih ribolovaca Sarajevo 1906 koji je i sam višestruki šampion na takmičenjima u BiH i reprezentativac Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije