Investicije / URBANIZAM

Općina Novi Grad trenutno rješava 1.400 predmeta iz postupka legalizacije

02.04.2014. 10:44 / Izvor: eKapija.ba

Općina Novi Grad je prošle godine u okviru Službe za urbanizam, imovinsko- pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina osnovala Odsjek za legalizaciju i počela rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Samo na području ove općine ima 12.000 bespravno izgrađenih objekata, a većina vlasnika nikada nije podnijela zahtjev za legalizaciju.

Ranije su zahtjevi za legalizaciju rješavani bez reda i hronologije, odnosno bez utvrđenog jasnog plana rješavanja, a rad na predmetima legalizacije bio je potpuno usporen, tako da su predmeti godinama stajali neriješeni.

No sada se predmeti legalizacije rješavaju hronološki, po datumu podnošenja zahtjeva, tako da prioritet u rješavanju imaju stariji zahtjevi.

"U okviru novoformiranog Odsjeka za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području općine Novi Grad Sarajevo, trenutno je 1.400 predmeta koji su u postupku rješavanja. Pored tih spisa, u otprilike 1.000 predmeta, postupak legalizacije je prekinut zbog neusvojene provedbeno-planske dokumentacije. Obzirom na to da su nedavno usvojeni regulacini planovi „Briješće“, Buča Potok I“ i „Buča Potok II“, očekujemo da će se obustavljeni postupci nastaviti, na zahtjev investitora i predmeti ponovo vratiti u rad", kazali su za eKapija iz Općine Novi Grad.

U trenutku kada je formiran Odsjek za legalizaciju zatečen je veliki broj spisa, a najviše iz razloga lošeg socijalnog statusa stranaka. Naime, postupak legalizacije iziskuje velike materijalne izdatke u smislu dužnosti stranaka da plate rentu kao naknadu za pogodnost lokacije, posebnu naknadu kao kaznenu za bespravnu gradnju, te naknadu na ime skloništa, što veliki broj građana nije u mogućnosti. Zbog toga najveći broj zahtjeva za naknadnu građevinsku dozvolu stoje neriješeni.

"U tom smilu, a u želji da pomognemo našim građanima, u februaru 2013. godine, a na inicijativu načelnika Općine Semira Efendića donesena je Odluka i Uputstvo općinskog načelnika, kojim je omogućeno investitorima obročno plaćanje predmetne naknade, a ostatak iznosa utvrđene naknade u jednakim mjesečnim ratama, na period do sedam godina, s tim da mjesečna rata ne može biti manja od 50 KM", rekli su nam iz Općine. 

Oni su također velikom broju stranaka poslali poziv za upotpunu zahtjeva u smislu dostave neophodne dokumentacije, kako bi Služba za urbanizam, imovinsko- pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, uopće mogla voditi postupak legalizacije.

"Stranke su se u velikoj mjeri odazvale našem pozivu. Ovim putem apelujemo na građane da se u još većoj mjeri angažuju i na taj način pomognu Službi da što efikasnije rješava predmete", pozivaju iz Općine.

Svaki dan jedna ekipa stručnih osoba (urbanist i geometar) izlazi na teren i obavlja uviđaj na licu mjesta. Dok kada su u pitanju složeniji postupci, odnosno sporni slučajevi, uviđaju prisustvuje i pravnik.

"U jednostavnijim predmetima, pravnik ne izlazi na lice mjesta, a samo iz razloga kako bi se što efikasnije iskoristilo radno vrijeme i u tom vremenu isti bili angažirani na obimnim kancelarijskim poslovima, odnosno na izradi nacrta rješenja", navode nam iz Općine Novi Grad.

A.Šulović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije