Općina Novi Grad trenutno rješava 1.400 predmeta iz postupka legalizacije

02.04.2014. 10:44 / Izvor: eKapija.ba
Općina Novi Grad trenutno rješava 1.400 predmeta iz postupka legalizacije

Općina Novi Grad je prošle godine u okviru Službe za urbanizam, imovinsko- pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina osnovala Odsjek za legalizaciju i počela rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Općina Novi Grad je prošle godine u okviru Službe za urbanizam, imovinsko- pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina osnovala Odsjek za legalizaciju i počela rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Samo na području ove općine ima 12.000 bespravno izgrađenih objekata, a većina vlasnika nikada nije podnijela zahtjev za legalizaciju.

Ranije su zahtjevi za legalizaciju rješavani bez reda i hronologije, odnosno bez utvrđenog jasnog plana rješavanja, a rad na predmetima legalizacije bio je potpuno usporen, tako da su predmeti godinama stajali neriješeni.

No sada se predmeti legalizacije rješavaju hronološki, po datumu podnošenja zahtjeva, tako da prioritet u rješavanju imaju stariji zahtjevi.

"U okviru novoformiranog Odsjeka za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području općine Novi Grad Sarajevo, trenutno je 1.400 predmeta koji su u postupku rješavanja. Pored tih spisa, u otprilike 1.000 predmeta, postupak legalizacije je prekinut zbog neusvojene provedbeno-planske dokumentacije. Obzirom na to da su nedavno usvojeni regulacini planovi „Briješće“, Buča Potok I“ i „Buča Potok II“, očekujemo da će se obustavljeni postupci nastaviti, na zahtjev investitora i predmeti ponovo vratiti u rad", kazali su za eKapija iz Općine Novi Grad.

U trenutku kada je formiran Odsjek za legalizaciju zatečen je veliki broj spisa, a najviše iz razloga lošeg socijalnog statusa stranaka. Naime, postupak legalizacije iziskuje velike materijalne izdatke u smislu dužnosti stranaka da plate rentu kao naknadu za pogodnost lokacije, posebnu naknadu kao kaznenu za bespravnu gradnju, te naknadu na ime skloništa, što veliki broj građana nije u mogućnosti. Zbog toga najveći broj zahtjeva za naknadnu građevinsku dozvolu stoje neriješeni.

"U tom smilu, a u želji da pomognemo našim građanima, u februaru 2013. godine, a na inicijativu načelnika Općine Semira Efendića donesena je Odluka i Uputstvo općinskog načelnika, kojim je omogućeno investitorima obročno plaćanje predmetne naknade, a ostatak iznosa utvrđene naknade u jednakim mjesečnim ratama, na period do sedam godina, s tim da mjesečna rata ne može biti manja od 50 KM", rekli su nam iz Općine. 

Oni su također velikom broju stranaka poslali poziv za upotpunu zahtjeva u smislu dostave neophodne dokumentacije, kako bi Služba za urbanizam, imovinsko- pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, uopće mogla voditi postupak legalizacije.

"Stranke su se u velikoj mjeri odazvale našem pozivu. Ovim putem apelujemo na građane da se u još većoj mjeri angažuju i na taj način pomognu Službi da što efikasnije rješava predmete", pozivaju iz Općine.

Svaki dan jedna ekipa stručnih osoba (urbanist i geometar) izlazi na teren i obavlja uviđaj na licu mjesta. Dok kada su u pitanju složeniji postupci, odnosno sporni slučajevi, uviđaju prisustvuje i pravnik.

"U jednostavnijim predmetima, pravnik ne izlazi na lice mjesta, a samo iz razloga kako bi se što efikasnije iskoristilo radno vrijeme i u tom vremenu isti bili angažirani na obimnim kancelarijskim poslovima, odnosno na izradi nacrta rješenja", navode nam iz Općine Novi Grad.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije