Investicije / PROJEKTI

Općina Srebrenica najavljuje aktivnosti na pokretanju banje Guber

08.12.2018. 07:11 / Izvor: Fena

Općina Srebrenica najavila je da će naredna godina biti godina investiranja, a prioritet će biti, kako navode, pokretanje banje Guber.

Šef kabineta načelnika Općine Srebrenica Vladan Milovanović potvrdio je Feni da su već započete određene aktivnosti kada je u pitanju pokretanje ove banje te da se u saradnji s nadležnim institucijama i pojedincima intenzivno radi na izradi glavnog projekta.

Banja Guber je 80-tih godina ostvarivala 1.900 noćenja na dan, a diplomirani inžinjer iz Srebrenice Senad Subašić ističe da je upravo taj period doprinio jačanju stabilnosti i kvalitete života u Srebrenici.

Subašić izražava nadu da će u budućnosti Općina Srebrenica početi s distribucijom ljekovitih voda.

"Nadam se da će komisija za koncesije RS-a, koncesiju za eksploataciju i distribuciju, kao i upotrebu banje Guber dodijeliti Općini Srebrenica. Najvjerovatnije da će Općina pokušati da pokrene i određene kapacitete i stavi ih u funkciju. To bi značilo da bi se grad mogao vratiti u prijeratno stanje kada je banja Guber bila na listi zdravstvenih fondova", smatra Subašić.

Naglašava da bi Srebrenica tako sigurno postala destinacija gdje bi mnogi došli na liječenje, a samim tim bi se mijenjala demografska slika grada u pozitivnom smislu.

Subašić također dodaje da bi se pokretanjem banje Guber mogao intenzivirati povratak u Srebrenicu i to onih koji se trenutno nalaze u Federaciji BiH, pa možda i onih koji su u dijaspori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije