Investicije / PROJEKTI

Općina Tomislavgrad uvrštena u projekat Watsan

14.05.2014. 14:08 / Izvor: SRNA

Općina Tomislavgrad uvrštena je u projekat "Watsan - vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u FBiH", koji obuhvata više lokalnih zajednica u Federaciji i čija je ukupna vrijednost 121,3 miliona eura.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Sanja Terzić rekla je da ovim projektom općina Tomislavgrad rješava vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda.

To će činiti kroz potprojekte rekonstrukcije postojeće vodovodne mreže, dodatnih izvora vode, proširenje postojećih izvora, izgradnje vodospreme, izgradnje kolektora otpadnih voda i uređaja za odvod otpadnih voda.

Vrijednost projekta u općini Tomislavgrad iznosi osam miliona eura, a biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke, od grant sredstava iz programa IPA 2008 i IPA 2009, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Terzićeva je poslije sastanka s načelnikom općine Tomislavgrad Ivanom Vukadinom rekla da je ukupna grant sredstva od 1,6 miliona eura, koja su nepovratna, osiguralo Ministarstvo poljoprivrede svjesno da samo takvim projektima ljudima može osigurati ambijent u kojem će ostati živjeti i raditi.

"Radovi u vrijednosti od oko 2,1 milion eura počeće ove godine, a po njihovom završetku pristupiće se i realizaciji ostalog dijela projekta, onako kako to zahtijevaju pravila struke", rekla je Terzićeva.

Projekat "Watsan - vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda u FBiH", koji obuhvaća više opština na području Federacije. Od 15 prijavljenih opština za ovaj projekt u prvom krugu odabrano je osam i grad Mostar.

Osnovne uslove za učešće u projektu zadovoljile su općine Usora, Doboj Jug, Široki Brijeg, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Orašje, Bosanska Krupa, Tomislavgrad i Mostar.

U pripremi su i nove općine koje će učestvovati u projektu. To su Jajce, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, Tešanj, Gračanica i Lukavac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije