Opština Nevesinje rekonstruirat će sportsku dvoranu "Nevesinjku"

05.05.2017. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Opština Nevesinje rekonstruirat će sportsku dvoranu 'Nevesinjku'

Objekat je izgrađen 1976 godine, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila firma IP Krivaja Zavidovići.

Opština planira izvršiti sanaciju lamelirane drvene konstrukcije koja podrazumjeva ojačanje krovnih nosača i stubova, demontažu oštećene lamelirane konstrukcije i zamjenu novom, zatim rekonstrukciju krovne konstrukcije, sanaciju bočnih staklenih stijena, izradu prostora za kotlovnicu i rješavanje sistema grijanja i ventilacije unutar objekta.

Takođe, predviđena je i sanacija podne konstrukcije, tribina i vanjskog uređenja, zamjena staklenih površina panelima, izgradnja mokrih čvorova, svlačionica i tuš kabina.

"Prije svega iz bezbjednosnih razloga  donijeli smo odluku da sportsku dvoranu napokon dovedemo u stanje koje neće ugrožavati živote naše djece kojima služi za potrebe fizičkog vaspitanja, a koristi je i  veliki broj sportskih klubova registrovanih na području opštine Nevesinje, kao i mnogobrojni rekreativci, te je neophodno  sanirati i rekonstruisati", rekao je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Objekat je izgrađen 1976 godine, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila firma IP “Krivaja“ Zavidovići, OOUR Metalna Industrija projektni biro Sarajevo.

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno - komunalne poslove Slobodan Šiljegović izdvojio je dva najveća problema na dvorani  -- stabilnost lamelirane drvene konstrukcije, koja je ugrožena neadekvatnim održavanjem i atmosferskim uticajima,  te prokišnjavanje krovne konstrukcije objekta  i veliku površinu fasadnog stakla na objektu, netipično za mjesto gdje je nadmorska visina na nivou od oko 850m.

Sportska dvorana „Nevesinjka“ izgrađena je prije četrdeset godina i u proteklom periodu objekat nije adekvatno održavan prema njegovim riječima.

Periodično su na objektu sprovođene parcijane mjere sanacije, prije svega na krovnoj konstrukciji, a u periodu od 2007 do 2012 godine urađena je sanacija podne konstrukcije, mokrih čvorova, svlačionica, tribina, bočnih panela i proširenje objekta izmještanjem staklenih stijena na zapadnoj strani objekta- navodi Šiljegović i podsjeća da je u više navrata  rađeno na zaustavljanju prokišnjavanja i to popravkom krovnog pokrivača, njegovom djelimičnom zamjenom, popravkom krovnih opšiva i atika, ali koje nije zaustavilo prokišnjavanje objekta.

U izvještaju opštinskog Odjeljenja za finansije evidentirana je ukupna vrijednost izvedenih radova u iznosu od 225.668 KM.

Načelnik Avdalović potvrdio je da je u toku izrada projektne dokumentacije na osnovu koje će se izvršiti detaljnija procjena troškova rekonstrukcije sportske dvorane iz ukupne  mase kredita.

"Kreditnim zaduženjem predviđeno je da se od ukupne kreditne mase u projekat rekonstrukcije sportske dvorane uloži oko 800.000 konvertibilnih maraka", kaže Avdalović.

Zasigurno će ovaj potez opštinske vlasti imati bezrezervnu podršku građana Nevesinja koji više neće imati razloga za strepnju  dok im djeca borave u sportskoj dvorani uživajući kako u redovnim, tako i rekreativnim aktivnostima. 

"Cilj nam je da napokon sportsku dvoranu renoviramo u potpunosti i da bude funkcionalna, što znači da je riješimo konstruktivno, da ne predstavlja opasnost za našu omladinu, da riješimo krov da ne prokišnjava, da se naša djeca ne smrzavaju  tamo, što podrazumijava kako  veći nivo gazdovanja  tako  i veću odgovornost", konstatovao je Avdalović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije