Opština Pale kupuje imovinu "Famosa" radi otvaranja poslovne zone

01.12.2017. 08:12 / Izvor: SRNA
Opština Pale kupuje imovinu 'Famosa' radi otvaranja poslovne zone

Od ukupnog iznosa od 2,2 miliona KM, objasnio je Jugović, 50.000 KM biće uplaćeno kao depozit odmah po potpisivanju ugovora

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i stečajni upravnik preduzeća "Famos" sa Pala Radoslav Bratić potpisali su jučer ugovor vrijedan 2,2 miliona KM kojim opština ulazi u proces kupovine i preuzimanja imovine ovog preduzeća s ciljem otvaranja poslovne zone.

Predstavljajući ugovor, Jugović je na konferenciji za novinare rekao da opština Pale ovim ne kupuje "Famos" kao preduzeće, već njegovu imovinu -  zemljište, objekate, mašine i sve što se nalazi u krugu fabričkog kompleksa.

Jugović je precizirao da je riječ o zemljištu površine 62.000 metara kvadratnih i objektima od 26.000 metara kvadratnih, uključujući mašine i infrastrukturu.

Od ukupnog iznosa od 2,2 miliona KM, objasnio je Jugović, 50.000 KM biće uplaćeno kao depozit odmah po potpisivanju ugovora, milion KM podrške Vlade Republike Srpske za formiranje poslovne zone na Palama biće uplaćeno najkasnije do 1. februara, a opština Pale će ovih dana pokrenuti proceduru za dobijanje kredita od 1,2 miliona KM.

"Ispoštovali smo sve zakonske procedure - od dobijanja saglasnosti opštine Pale za ulazak u ovu priču, saglasnost Pravobranilaštva da je riječ o investiciji koja je realna, aktivna i da neće praviti problem opštini u poslovanju", istakao je Jugović.

On je dodao da je formiran tim koji će u narednih par mjeseci nastojati da dovede investitore koji će u devet objekata "Famosa" pokrenuti proizvodnju koja ničim nije limitirana.

Kupovinom "Famosa", prema Jugovićevim riječima, biće stvoreni uslovi za izmještanje toplane iz centra Pala, čime bi se oslobodilo šest dunuma najatraktivnije lokacije u ovoj opštini za moguću izgradnju nove zgrade opštine, pozorišta ili nekog drugog objekta potrebnog građanima.

"Izuzetno sam zadovoljan što sam kao načelnik i predstavnik opštine dio ovog ozbiljnog projekta kojim se ulazi u novi investicioni ciklus koji treba od žFamosaž da napravi ozbiljnu poslovnu zonu u kojoj će u budućnosti moći da se zaposli jedan broj radnika", rekao je Jugović, podsjećajući da je "Famos" preduzeće koje je prije rata u velikoj mjeri izgradilo opštinu Pale.

Jugović je posebno zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Srpske koji su podržali ideju formiranja poslovne zone na mjestu "Famosa", kao i investiranje 11 miliona KM u vraćanje olimpijskog sjaja "Jahorini".

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević istakao je da na Palama nema pozicije i opozicije kada je riječ o interesima građana, ali da je skupštinska većina insistirala da se sva pitanja iskristališu prije potpisivanja ugovora i pokretanja procedure za kreditno zaduženje.

"Dobili smo čvrste garancije da će Vlada Srpske uplatiti milion KM, nakon čega idemo u kreditni aranžman od 1,2 miliona KM", rekao je Vučićević.

Stečajni upravnik "Famosa" Radoslav Bratić smatra da je ovo veliki projekat za opštinu Pale, a možda i šire.

Prema Bratićevim riječima, od sredstava koja se naplate prodajom imovine "Famosa" prvo će, kako to Zakon o stečajnom pospupku jasno definiše, biti izmireni troškovi stečajnog postupka i dugovi stečajne mase, odnosno troškovi nastali nakon otvaranja stečajnog postupka.

"Nakon toga, ide viši isplatni red i to ćemo uspjeti 100 odsto da isplatimo iz ovih sredstava. Riječ je o obavezama prema radnicima do nivoa šest minimalnih plata, odnosno 2.500 KM po radniku", rekao je Bratić i precizirao da se radi o 338 radnika koji su prilikom stečaja zatečeni u radnom odnosu.

On je dodao da će, vjerovatno, ostati jedan ili dva odsto za opšti isplatni red u koji spadaju radnici koji su napustili "Famos" prije stečaja, a prema kojima nisu izmirene sve obaveze.

Bratić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske iz socijalnog programa za zbrinjavanje radnika svojevremeno uplatila 3,4 miliona KM za uvezivanje staža svim radnicima "Famosa" do otvaranja stečajnog postupka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije