Opština Sokolac objavila drugi tender za JPP za sistem daljinskog grijanja

21.02.2018. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Opština Sokolac objavila drugi tender za JPP za sistem daljinskog grijanja

Opština Sokolac objavila je drugi međunarodni tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) u obnovi, proširenju, održavanju i snabdijevanju toplotom sistema daljinskog grijanja.

Opština Sokolac objavila je drugi međunarodni tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) u obnovi, proširenju, održavanju i snabdijevanju toplotom sistema daljinskog grijanja u toj opštini sa instaliranjem kogeneracionog postrojenja na biomasu. 

Drugi javni poziv za javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta sistema daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu u Sokocu je objavljen nakon što prvi nije uspio.  Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da su precizirane pripremne radnje i otklonjeni nedostaci iz prvog poziva.

Svrha ugovora je finansiranje rekonstrukcije, proširenja i održavanja mreže daljinskog grijanja, kako bi se postigao održiv sistem grijanja na bazi biomase, te da se na taj način poboljša kvalitet grijanja uz povećanje energetske efikasnosti i sprečavanja visokog nivoa zagađivanja. 

Kako se navodi u tekstu javnog poziva, planirano da se kapitalna ulaganja realizuju u periodu od pet godina u procijenjenom ukupnom iznosu od 15,2 miliona KM.

Trajanje ugovora je predviđeno na 18 godina u skladu sa ugovorom o JPP-u, a moguće je produženje ugovora na pet godina uz ispunjenje određenih uslova.

Inače, realizacijom ovog projekta Sokolac bi dobio proširenje postojeće Toplane za 5,1 megavat, proširenje kapaciteta proizvodnje toplotne energije za 4,1 megavata i električne energije za jedan megavat. To bi značilo proširenje toplovodne mreže na novih 100.000 metara kvadratnih.

Projekat ima potencijal da posluži kao dobar model snabdijevanja građana čistijom i jeftinijom energijom.

Rok za dostavljanje zahtjeva za učešće je 10. april 2018. godine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije